Hrvatski radio

Radio Rijeka

Muzeji su za budućnost spremni: izolacije su iskoristili za promjene

18.05.2021.

08:50

Autor: Tatjana Sandalj

Međunarodni dan muzeja: što uživo, uz epidemiološke mjere, što digitalno (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Međunarodni dan muzeja: što uživo, uz epidemiološke mjere, što digitalno (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje - to je tema Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja. Tim povodom Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavlja digitalni fundus, u Lošinjskom muzeju otvara se izložba aktualiziranih dokumenata iz fundusa...

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja stalno osmišljavaju nove načine komunikacije s posjetiteljima i korisnicima muzejskih sadržaja, u protekle dvije izazovne godine ubrzali su rad na interpretaciji digitalizirane muzejske građe i dokumentacije. Zasad će predstaviti dio bogatog fundusa, a 'digitalnu zbirku' nastavit će obogaćivati novim sadržajima. 

PPMHP se i u 26. edukativnu akciju s temom "Iz/Van/Red/No!" uključio digitalno: filmom u kojem polaznici dramske skupine Dramci iz Guvera publiku provode kroz povijest ovoga kraja zauvijek zabilježenu u predmetima i ambijentu Guvernerove palače.

 

Posjetitelji Izložbe Ivana Kožarića "Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji" u Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci na Dan muzeja moći eć ući besplatno, a stručna vođenja su organizirana u 13 i 18 sati. Zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen pa se treba prijaviti na: ivana.lucic@mmsu.hr.

online programu objavit će se audio intervju s Korom Girin, kustosicom izložbe "Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji" koji će ujedno poslužiti kao audio šetnja posjetiteljima izložbe. 

 

U palači Fritzi Lošinjskog muzeja otvorena je izložba "Povratak u budućnost? Nekad (kao) i danas" Marijane Dlačić. Iz fundusa muzeja izdvojili su nekoliko dokumenata koji govore o životnim temama s kojima se suočavamo danas kao što su uzajamna (socijalna) pomoć, pristupačnost hrane i druge životne prilike. 

Izložba je otvorena do subote 22. svibnja, a na Dan muzeja je ulaz u palaču Fritzi u Malom Lošinju, Kulu u Velom Lošinju i Arheološku zbirku Osor - besplatan. 

 

U Muzeju Apoksiomena je, uz stalni postav, otvorena samostalna likovna izložba "Staklene periske" zadarske kiparice Zvonimire Karavida. Autorica je inspirirana morem, a izložba je hommage najvećim školjkašima Jadrana kojima prijeti izumiranje. Proces izrade skulptura kiparica doživljava kao svojevrstan dijalog s materijalom, a izvodi ih staklenom fuzijom, slijeganjem jednoslojnog prozorskog stakla pod visokim temperaturama do 800 stupnjeva. 

Izložba će ostati dostupna do 15. rujna, a radno vrijeme, upozoravaju iz muzeja, do 14 lipnja je od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati, a od 15. lipnja bit će od utorka do nedjelje od 9 do 22 sata. Ponedjeljkom je muzej zatvoren.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.