Hrvatski radio

Radio Rijeka

''Muzeji zajedno'' - Holger Pohl: "87 sati skulpture"

03.01.2015.

11:27

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Muzeji zajedno'' je projekt u kojem je umreženo sedam muzeja u Primorsko-goranskoj županiji. Osim što međusobno surađuju, prodaju i zajedničku ulaznicu koja vrijedi 48 sati. Utorkom u programu Radio Sove te srijedom u 10:45 i subotom u 13:45, po jednu ulaznicu dobit će i slušatelj Radio Rijeke.

50 kuna vrijedi obiteljska ulaznica, pojedinac plaća jedinstvenu ulaznicu vrijednu 30 kuna, a umirovljenici samo 10 kuna. Umreženi muzeji su: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja sa zbirkama u Dobrinju i Kastvu, Prirodoslovni muzej sa zbirkom u Brodu na Kupi, Muzej Grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Hrvatski muzej turizma u Opatiji, Muzej grada Crikvenice i Ustanova Ivan Matetić Ronjgov u Viškovu. Svi objekti otvoreni su svakoga dana od 9 do 20 sati.

Kakve zanimljivosti vam nude, muzeji otkrivaju u suradnji s Radio Rijekom, utorkom u programu Radio Sove te srijedom u 10:45 i subotom u 13:45!

Spajalica: Holger Pohl - 87 sati skulpture

87 sati skulpture berlinskog umjetnika Holgera Pohla, rad postavljen kao jedna u nizu umjetničkih intervencija u prostoru, blizu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u travnju, na nepredvidljiv je način prihvatio izazov Spajalice. Sastojao se od velike štoperice kakva se na sportskim natjecanjima koristi za odbrojavanje vremena akcije. Na takvim natjecanjima upravo veličina sata omogućava velikom broju posjetitelja pratiti vrijeme i posljedično, stvoriti iskustvo količine vremena potrebne za određeni tip akcije. Uostalom, svi mi imamo određena očekivanja oko količine vremena potrebne za neke aktivnosti.

Ali, ova se instalacija zato poigrava s tim očekivanjima i rasteže vrijeme s 87 sati na dva mjeseca. Započinje s normalnim odbrojavanjem vremena ali se, začudno, nakon dva dana kreće proporcionalno usporavati kako bi kroz dva mjeseca došla do nule. Na ulici su se tijekom dva mjeseca Spajalice mogle čuti razne spekulacije slučajnih prolaznika o značenju tog neobičnog sata. Učenici na proljetnom raspustu primjerice, pretpostavili su da odbrojava vrijeme do ponovnog početka škole. Neki su zaključili da odbrojava vrijeme do Svjetskog nogometnog prvenstva.

Postavljena nad ulicom, neposredno pred ulazom u zgradu Muzeja, štoperica je onima koji žele znati više dala naslutiti da ima neke veze s Spajalicom, pogotovo ako su se potaknuti znatiželjom krenuli raspitivati kod recepcionara hotela preko puta ili kod konobara u obližnjem kafiću. Oni su za nagradu dobili brošuru koja objašnjava da štoperica planira učiniti nemoguće, usporiti vrijeme te 87 sati rastegnuti u dva mjeseca trajanja projekta. Isti podatak dobili su i oni koji su se odlučili informirati putem novina, radija, društvenih mreža i internet portala.

Dakle, stvorilo se očekivanje da će odbrojavanje završiti 31. svibnja, štopericom ispunjenom nulama, čime će se označiti kraj ovogodišnje Spajalice. Međutim, zadnjeg dana Spajalice štoperica je nastavila odbrojavati. I odbrojavala je tako dok se nisu svi, pa i mi informirani, prestali pitati... I onda je stala. Nastavljajući odbrojavanje i nakon najavljenoga kraja Spajalice, štoperica je raskinula s očekivanom količinom vremena potrebnom za njezin završetak . U trenutku u kojem je prestala biti u odnosu na nešto, u ovom slučaju u odnosu na predviđeni završetak aktivnosti, postala je umjetnost. Drugim riječima, postala je slobodno vrijeme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.