Hrvatski radio

Radio Rijeka

Muzeji zajedno: portret Ivana Minaka i metalna kasa iz SAD-a

04.02.2015.

15:32

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Muzeji zajedno'' je projekt u kojem je umreženo sedam muzeja u Primorsko-goranskoj županiji. Osim što međusobno surađuju, prodaju i zajedničku ulaznicu koja vrijedi 48 sati. Utorkom u programu Radio Sove te srijedom u 10:45 i subotom u 13:45, po jednu ulaznicu dobit će i slušatelj Radio Rijeke.

50 kuna vrijedi obiteljska ulaznica, pojedinac plaća jedinstvenu ulaznicu vrijednu 30 kuna, a umirovljenici samo 10 kuna. Umreženi muzeji su: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja sa zbirkama u Dobrinju i Kastvu, Prirodoslovni muzej sa zbirkom u Brodu na Kupi, Muzej Grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Hrvatski muzej turizma u Opatiji, Muzej grada Crikvenice i Ustanova Ivan Matetić Ronjgov u Viškovu. Svi objekti otvoreni su svakoga dana od 9 do 20 sati.

Kakve zanimljivosti vam nude, muzeji otkrivaju u suradnji s Radio Rijekom, utorkom u programu Radio Sove te srijedom u 10:45 i subotom u 13:45!

Portret Ivana Minaka (Michele Canzio, Tommaso Darin; Rijeka, oko 1873.)

U fundusu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka nalaze se četiri portreta iz obitelji Minak. Jedan od njih portret je Ivana Minaka, jednog od najjačih brodograditelja i brodovlasnika na kvarnerskoj obali u prvoj polovici 19. stoljeća.

Ivan Minak Antonov rođen je 1785. u mjestu Oprič kod Lovrana. Svoj životni put započinje kao pomorski kapetan, putujući svojim jedrenjacima duž jadranskih obala, prevozeći i trgujući uljem, žitom, vinom i drvom. Premda je za vrijeme napoleonskih ratova, u kojima su mu u tršćanskoj luci spaljeni svi brodovi, pretrpio ogromnu štetu, Ivan Minak sretnim spletom okolnosti, dolazi do velikog bogatstva.

U vrijeme kad je Trst poharala epidemija kolere koja se liječila limunom, Ivan Minak doplovio je iz Sicilije brodom punim limuna! Njihovom je prodajom zaradio veliko bogatstvo, dio kojeg je uložio u izgradnju brodogradilišta u Preluci koje s radom započinje 1820. godine. Već tridesetih godina 19. stoljeća posjeduje čak trinaest brodova, što vlastitih, što u suvlasništvu, a 1861. podiže brodogradilište u mjestu Lipovica, smještenom između Voloskog i Opatije.

U središtu Voloskog, ispod župne crkve, podigao je nekoliko kuća, a svoju je kuću, u kojoj je živio sa suprugom Anom Marijom i svoje sedmero djece – četvero sinova i tri kćeri – namijenio za bolnicu. Bio je vlasnik i dijela današnjeg Pehlina koji se naziva Minakovo.

Metalna kasa (Muzej grada Rijeke)

Iznimno zanimljiv, lijepo oblikovan i izvrsno očuvan primjerak metalne kase, proizveden 1866. u tvornici National Cash Register Co. u Daytonu, Ohio u Sjedinjenim Američkim Državama, s pravom nosi pridjev jednog od najatraktivnijih eksponata Zbirke predmeta iz svakodnevnog života.

Dio muzejskog fundusa postala je zahvaljujući donaciji Borisa Engela 2008. godine. Kompanija u kojoj je kasa proizvedena osnovana je pod imenom National Manufacturing Company. Međutim, već 1884. godine kompaniju i patent za proizvodnju kasa kupuju John Henry Patterson i njegov brat Frank Jefferson Patterson te preimenuju kompaniju u National Cash Register Company. Bila je to prva moderna američka kompanija koja je s vremenom uvela brojne inovacije u svoje poslovanje, ali i promijenila odnos prema svojim zaposlenicima.

Vlasnici, braća Patterson, prvi su osmislili i razvili napredni, gotovo agresivni način propagiranja i prodaje svojih proizvoda, a 1893. godine osnovana je i prva poznata poslovna škola za osposobljavanje i razvijanje vještina kvalitetnog prodavača. Tvrtka je napredovala polako pa je u prvom desetljeću rada zabilježila šesnaest tisuća prodanih blagajničkih kasa, da bi se, zahvaljujući ulaganju u oglašavanje i edukaciju, 1914. godine broj popeo na 110 tisuća prodanih primjeraka.

No Henry Patterson bio je poznat i po svojoj socijalnoj osjetljivosti, rijetkoj u vrijeme razvijenog kapitalizma krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Svojim je radnicima osigurao jutarnju kavu i topli obrok, nabavio stolice s udobnim naslonjačem za zaštitu leđa, izgradio zatvorene kupaonice, uveo ventilacijski sustav u hale za proizvodnju, redovnu liječničku skrb unutar tvornice te inicirao i donirao novac za otvaranje prvih dječjih vrtića u Daytonu.

Tvornicu je nakon očeve smrti preuzeo njegov poduzetni sin Frederick, koji je dodatno unaprijedio obiteljski posao proširivši asortiman proizvoda. Tvrtka se, mijenjajući vlasnike i sjedišta te tehnološki se unapređujući i usavršavajući, uspjela održati na tržištu do današnjih dana.

U privitku pročitajte što nude muzeji ovoga tjedna:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.