Hrvatski radio

Radio Rijeka

Muzeji zajedno: već u prvoj godini nastala dva nova projekta

12.07.2015.

14:50

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posjetitelju muzeja nije važno tko je njegov osnivač nego kakav program nudi. Noć muzeja dokaz je da ih udružene javnost lakše prepoznaje. Na tom tragu su se pred godinu dana počele udruživati muzejske ustanove Primorsko-goranske županije u projektu Muzeji zajedno. Kakvi su rezultati?

Na početku bijahu četiri ustanove na osam lokacija. Danas surađuje sedam muzeja s 14 muzejskih postava ili zbirki, a traju i razgovori oko proširenja muzejske unije.

Muzeji koji djeluju u gradu Rijeci ranije gotovo uopće nisu surađivali. Nisu bila usklađeni niti programi, niti radna vremena, a kamo li da su zajedno nastupali u medijima. Ravnatelj MMSU Rijeka Slaven Tolj tumači da to nije riječka posebnost jer je i na nacionalnoj razini rijetkost da surađuju ustanove čije su djelatnosti toliko različite. Ocjenjuje da je dobro da komunikacija napokon postoji i da je kontinuirana.

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja u Rijeci Željka Modrić Surina kao dodanu vrijednost ističe činjenicu da je suradnja uspostavljena na način da zajednički nešto stvaraju, a osim toga bila je to prigoda za još bolje povezivanje s lokalnom zajednicom i za promociju. Samo od početka godine prirodoslovci su zabilježili posjetu 316 korisnika ulaznice Muzeji zajedno, što u ukupnom broju od pet tisuća prodanih ulaznica nije zanemarivo, a u odnosu na isto lanjsko razdoblje znači i povećanje broja posjetitelja od deset posto.

Dakle, pedeset kuna treba izdvojiti za obiteljsku ulaznicu koja vrijedi dva mjeseca i s kojom možete na čak 14 mjesta. Djeca su u zimskoj sezoni mogla igrati i igru Znalac muzealac, a ulaznice se sada tiskaju i na engleskom jeziku. Viša savjetnica za odnose s javnošću u Odjelu za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Irena Grdinić nada se da će to biti još jedan korak prema povećanju turističkih osjeta muzejima.

Iz Muzeja zajedno proizašle su i dvije nove ideje: već su zajedno u izložbene pretvorili prostore riječkog aerodroma na Krku, a u pripremi je i projekt Muzeja Mora. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.