Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Myconnect" - kapsula za simbiozu čovjeka i gljiva

08.03.2015.

18:55

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Što je zajedničko ljudima i gljivama? Ništa posebno - osim što dijelimo isti planet i isti ekosustav. Znači li to da ne možemo međusobno komunicirati? Tako ne misli slovenska umjetnica Saša Spačal, koja u Galeriji Drugo more, u riječkoj Filodrammatici, izlaže multimedijalnu instalaciju “Myconnect”.

Neobična instalacija spada u onaj dio suvremene umjetnosti koji, uz estetiku, nudi prvenstveno doživljaj. U ovom slučaju, riječ je o doživljaju vlastitog organizma, neraskidivo povezanog s prirodom, ali i tehnologijom. U praznoj "plesnoj" dvorani s parketom, zidnim štukaturama, visokim zavjesama i kristalnim lusterima izložena je kapsula - bijela ovalna kapsula koja podsjeća na jaje - a čitav ambijent podsjeća na Kubrickovu Odiseju u svemiru.

Posjetitelji mogu leći u kapsulu, a osoblje ih spoji na elektrode i slušalice - što je poput neke scene iz filma Matrix - a onda, kao u Avataru, slijedi osjetilno povezivanje s "drugom vrstom": impulsi našeg srca prolaze kroz micelij gljiva, koji vidimo kroz okrugla staklena okna unutar kapsule, i pokreću sustav svjetla, zvuka i vibracija. 

Micelij je podzemni dio gljive, ogromna složena mreža hranidbenih niti koje se prostiru čitavim planetom, tumači autorica projekta Saša Spačal. U kapsuli se impuls našeg srca provodi kroz uzgojeni micelij. Svojim otporom i oscilacijama micelij mijenja taj impuls i tako izmijenjenoga zvukom, svjetlom i dodirom prenosi natrag do našeg tijela.

Izmijenjeni impuls potom utječe na naš živčani sustav i mijenja naš srčani ritam, kojim se ponovno šalje signal u micelij - i čitav se proces ponavlja u neprekidnom loopu, tumači Saša. To funkcionira kao metafora sveopće povezanosti živih organizama na Zemlji, ma koliko bili različiti - a svijest o međusobnoj povezanosti iznimno je važna za budućnost našega planeta.  

Iako je često svrstavaju u tzv. bioart, odnosno umjetnost koja se nadahnjuje biologijom, Saša svoje stvaralaštvo naziva "umjetnost živih sistema". Naime, smatra da živi sistemi ne moraju nužno biti biološkog podrijetla, već to može biti i algoritam u kompjutoru. "Tehnologija nije nešto što je u suprotnosti s prirodom, već nam može pomoći da se s njome povežemo", smatra umjetnica.

Ležeći u ovalnome prostoru kapsule, osjećamo se istovremeno zaštićeno, ali i izdvojeno poput uzorka u nekome svemirskom laboratoriju. No, početnu nervozu vrlo brzo umiruje ritmičnost svjetla, zvuka, vibracija i vlastitog srca. Postoji li mjerljivi utjecaj gljiva na čovjeka unutar kapsule ili je to pitanje osjećaja? "Mislim da je osjećaj puno bolja mjera od ikoje objektivne mjere", kaže Saša.

Myconnect u Filodrammatici ostaje do 25. ožujka, a slovenska novomedijalna umjetnica Saša Spačal osmislila ga je je uz pomoć doktora biomedicine Mirjana Švagelja i suradnika Anila Podgornika. Evo kako objašnjava svoj čudesni projekt:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.