Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Na duge staze" - izložba Antuna Maračića u riječkom MMSU-u

12.05.2017.

12:57

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u ponedjeljak, 15. svibnja, otvara se izložba fotografija i kratkih filmova Antuna Maračića naslovljena "Na duge staze", najavljeno je danas u Muzeju. Izloženi su radovi od sedamdesetih godina do danas.

Radovi su koncipirani kao dugoročni ili su spontano nastajali duže vrijeme. A vrijeme im je i tema, latentna ili eksplicitna, što je vidljivo i iz naslova nekih od radova, primjerice "Slika u sedam dana", "Svibanj 1977. - studeni 1979.", "San i vrijeme".

U niz takvih projekata spada i film u kojemu se putovanje vlakom od stanice do stanice, od Novske do Banove Jaruge, u trajanju od dvanaest minuta bilježi u četiri godišnja doba, zaokružujući tako cijeli godišnji ciklus.

Slijede fotografije Lokruma koji je autor snimao punih dvanaest godina, jer mu je prema dubrovačkom otočiću bio okrenut prozor ureda. Snimao je i prizore spavanja svoje partnerice što je kontinuirano pratio više od četvrt stoljeća.

Na nekim fotografijama su i "obični ljudi" koje je sretao u trgovinama, ambulanti, na tržnici, uz more ili pak prizori kovitlanja otpadaka i najlonskih vrećica na ulicama, što obično prolaze nazamijećeni ili nezapamćeni, pa ih iz njihove 'beznačajnosti' bilježenjem Maračić promovira u nešto drugo.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje 4. lipnja. Poslušajte što o svojim fotografijama uoči otvaranja kaže autor Antun Maračić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.