Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Vidikovcu se snima plesni film u režiji poznatog francuskog redatelja

14.10.2016.

21:25

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon nedavnog vjenčanja na vodospremi Vidikovac (Bulevard), ovaj se prostor počeo iskorištavati u javne i kulturne svrhe, a potencijal lokacije prepoznali su i u plesnom ansamblu Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica. Njihov se projekt ovih dana snima upravo tamo.

Riječ je o snimanju plesnog filma posvećenog vodi i njenom kretanju. Film će režirati, snimiti i montirati poznati francuski redatelj urbanih plesnih filmova Nicolas Habas, koji prvi put djeluje u Hrvatskoj kako bi nastavio seriju svojih plesnih filmova pod nazivom "Corp de la Ville". Koreografiju potpisuju učiteljica suvremenog plesa i voditeljica plesnog ansambla škole Kate Foley i njezini učeniciKate je osnovala i vodila mnoge neprofitne plesne kompanije u New Yorku i San Franciscu, a trenutno živi i radi u Rijeci. Suradnja između Habasa, Foley i njezinih učenika nastavak je suradničkog odnosa između Prve sušačke hrvatske gimnazije i Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica koja je započela ove jeseni.

Tijekom snimanja filma, desetak učenika PSHG gimnazije, koji su ujedno i učenici OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, imat će priliku sudjelovati u produkciji i upoznati redatelja Habasa. Navedene škole traže rješenje za talentirane plesačice i plesače koji bi voljeli pohađati srednje plesno obrazovanje u Rijeci. Kako kaže Kate Foley, takva škola nedostaje jednom većem gradu kao što je Rijeka. "Ima mnogo talentirane djece koja se žele profesionalnije baviti plesom i koja naporno rade", objašnjava Foley. Dugoročni im je cilj proširiti riječ o mogućoj srednjoj plesnoj školi te je jedan dan i otvoriti.

Ovaj projekt ujedno predstavlja svojevrsno istraživačko razdoblje i stvaranje temelja za planiranu dugotrajniju suradnju između Habasa i Foley koju planiraju ostvariti u Rijeci 2017. godine. Snimanje filma traje do 19. listopada. Redatelj radi dok ne padne sunce, jer snima isključivo na dnevnom svjetlu. Oduševljen je Rijekom i svjetlom i hrvatskim vinom, za koje kaže da je drugačije od francuskog, ali vrlo ukusno. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.