Hrvatski radio

Radio Rijeka

17:20 / 18.05.2016.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Nacionalna prvakinja Irena Pasarić u Rijeci priprema gala balet

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Neke od najljepših i najpoznatijih ulomaka iz klasičnoga baletnog repertoara riječka publika moći će vidjeti na pozornici HNK Zajca 24. svibnja. U izradi klasičnih poza, pokreta i figura članovima Baleta došla je pomoći nacionalna baletna prvakinja Irena Pasarić, koja radi kao pedagog i koreograf.

"Sjećam se Rijeke iz nekih svojih mlađih dana. Puno sam ovdje gostovala i radila sam predstave poput 'Labuđeg jezera' ili 'Giselle', i u to vrijeme riječki je Balet bio veći no današnji i mogle su se davati klasične predstave", priča nam Irena Pasarić.

Rijeka joj je ostala u lijepom sjećanju, ovdje ima dobre prijatelje, a riječki plesači željni su klasike, kao i riječka publika, kaže Pasarić i dodaje: "Smatram da jedna nacionalna kuća kao što je riječka mora imati zastupljenu i klasiku i suvremeni contemporary i neoklasiku i sve druge baletne izražaje koji postoje. Naravno da je to teško raditi s manjom kompanijom i nadam se da će se u Rijeci ipak netko sjetiti da je potrebno povećati broj plesača u Baletu."

Ovakve baletne večeri pridonose očuvanju slavnih uzdanica klasičnoga baletnog repertoara, a na programu su, između ostalog, dijelovi "Labuđeg jezera", "Chopiniane", "Spartaka", "Esmeralde" i drugih baleta.

O čemu su još razgovarale Irena Pasarić i Gloria Fabijanić Jelović? Poslušajte snimku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.