Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nagrada Hrvatskog glumišta za životno djelo u operi: Giorgio Surian

24.11.2020.

17:36

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz Puccinijeve Tosce u HNK Zajcu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Prizor iz Puccinijeve Tosce u HNK Zajcu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Nacionalni operni prvak Giorgio Surian ovogodišnji je laureat Nagrade hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje u području opere. Umjetnika impozantne međunarodne karijere sa zadovoljstvom gledamo na pozornici HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Upravni odbor HDDU-a i Žiri za operu, operetu i mjuzikl ove su godine odlučili nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u području opere dodijeliti Giorgiu Surianu, umjetniku nenadmašnog talenta s ostvarenim cijelim nizom važnih uloga.

Već kao dvadesetogodišnjak debitirao je u riječkom HNK-u kao Sulejman u Zrinjskom, a potom su zaredali nastupi na najvećim svjetskim opernim pozornicama...

Uslijed pandemijskih okolnosti i epidemioloških mjera, program 28. dodjele Nagrada hrvatskog glumišta održat će se bez nazočnosti uzvanika i nominiranih umjetnika, u studiju 10 Hrvatske radiotelevizije u utorak 24. studenog u 20:05 sati, uz izravan prijenos na 2. programu HTV-a.

Pjevao je pod vodstvom najvećih svjetskih dirigenata i surađivao s vrhunskim svjetskim redateljima, bio partner velikim svjetskim pjevačkim zvijezdama. 

Ostvario je više od 160 uloga u operama, oratorijima i misama. 

Znanje i pjevačko umijeće već godinama s velikim uspjehom prenosi mladim pjevačima na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i dobitnik je brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada, ističe se u obrazloženju.

Na riječkoj ćemo ga opernoj pozornici moći ponovno gledati kao briljantnog Scarpiju u operi "Tosca" u lipnju sljedeće godine. U međuvremenu, pitali smo ga s kakvim je emocijama i razmišljanjima dočekao vijest o nagradi, poslušajte: 

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u operi, pripremila Neva Funčić

Galerija
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell, Foto: -/-
Prizor iz Puccinijeve Tosce u HNK Zajcu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-Na nedavnoj koncertnoj izvedbi Aide u HNK Zajcu, uz Maidu Hundeling (Foto: Goran Kovačić / Pixsell) , Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.