Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nagrada Kiklop Daši Drndić za roman "Belladonna"

16.12.2013.

00:09

Autor: Hina / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Književna nagrada Kiklop za prozno djelo godine dodijeljena je Daši Drndić za knjigu "Belladonna" u izdanju Frakture te Romanu Simiću Bodrožiću za knjigu "Nahrani me" u izdanju Profila.

Na ovogodišnjem 19. književnom sajmu Sa(n)jam knjige u Istri danas su u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli uručene književne nagrade Kiklop za 2013. godinu u 12 kategorija. Osim Daše Drndić i Romana Simića Bodrožića nagrađenih za prozu, Kiklop za pjesničku zbirku godine osvojio je Arsen Dedić za Kapi za oči (Profil), dok je za najboljega debitanta nagrađen Antonio Barišić za knjigu Srest ćemo se opet (Jesenski Turk).  

Eseji godine su knjiga Irene Lukšić Gradovi, sela, dvorci: vodič za literarne putnike u izdanju Hrvatskoga filološkog društva, a u kategoriji publicističke i znanstvenopopularne knjige godine pobijedio Tvrtko Jakovina knjigom Trenuci katarze: prijelomni događaji XX. stoljeća (Fraktura). Znanstvena knjiga godine je Rječnik stilskih figura autora Krešimira Bagića (Školska knjiga).

Kiklopa za slikovnicu godine dobila je Pika Vončina za Emilijinu vrlo neobičnu pustolovinu (Mala zvona), dok je za knjigu za djecu i mladež nagrađen Zdenko Bašić i Mjesečeve sjene: o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i samoborskog kraja (Planetopija).

Književna nagrada Kiklop za knjigu inozemnog autora ili autorice godine dobila je Alice Munro za knjigu Previše sreće (OceanMore), a godine napravila je Truda Stamać za knjigu Ingeborg Bachmann i Paula Celana Vrijeme srca (OceanMore).

Kiklopa za životno djelo dobio je Milivoj Solar, jednan od najistaknutijih hrvatskih proučavatelja književnosti, a urednica godine je Gordana Farkaš Sfeci (Naklada OceanMore).

Nives Celzijus će napokon dobiti Kiklopa za hit godine 2008. godine nakon što joj je pravo na osporavanu nagradu dodijeljeno putem suda. Sa(n)jam knjige sudsku presudu mora ispoštovati do nedjelje, a u suprotnom slijedi novčana kazna.

Time bi morala biti završena višegodišnja "trakavica" koja je počela nakon što je Sa(n)jam knjiga u Puli odbio autorici knjige Gola istina dodijeliti zasluženu nagradu smatrajući je nedostojnom "književne elite", pa je Nives Celzijus pravdu morala istjerati sudskim putem. 

Od svoje zaslužene nagrade neću odustati niti milimetra, rekla je Nives Celzijus, posebno nakon što su mi se htjeli narugati pa su poštom umjesto nagrade Kiklop poslali ukoričeno izdanje romana Ranka Marinkovića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.