Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nagrade hrvatskog glumišta: "Otello" HNK Zajca najbolja opera

25.11.2017.

11:14

Autor: Gloria Fabijanić Jelović, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu sinoć su dodijeljene Nagrade hrvatskoga glumišta. Najbolja opera je "Otello" HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u režiji Marina Blaževića, a na riječke adrese stigle su još neke nagrade.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, uz potporu HRT-a, Nagrade hrvatskog glumišta dodjeljuje od 1992. godine, dakle već četvrt stoljeća. Ove godine dobitnici nagrada za životno djelo, svekoliko umjetničko djelovanje su dramska umjetnica Zdenka Heršak i dirigent Vladimir Kranjčević.

Među umjetničkim ostvarenjima u protekloj sezoni, apsolutni dramski pobjednik je "Črna mati zemla" Kristijana Novaka, produkcija Zagrebačkog kazališta mladih s tri nagrade, a u to kazalište stigla je i nagrada za najbolju predstavu za mlade: "Sherlock Holmes" u režiji Krešimira Dolenčića.

Najboljom operom proglašen je riječki "Otello" Giuseppea Verdija u režiji Marina Blaževića i pod dirigentskim vodstvom Villea Mattvejefa.

Najbolji balet su "Gospoda Glembajevi" Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu te njegov koreograf Leo Mujić i Riječanka, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović.

Najbolji mladi umjetnici, do 28 godina, su Riječanka Marta Kanazir u baletu, u ulozi Titanije u predstavi "San Ivanjske noći" HNK Zajca, Anamarija Vejzovčić i Robert Budak u drami te Matija Mejić u operi.

Blažević je na služebnom putu, ali poslušajte komentare Kanazir i Paladin Šabanović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.