Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nagrađivana monodrama na Riječkim ljetnim noćima

22.07.2013.

12:28

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Monodrama 'Kod kuće / Kabul' na programu je Riječkih ljetnih noći večeras u klaustru samostana na Trsatu u 21:30 sati. Predstavu izvodi prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu Dušanka Glid Stojanović, u režiji Željka Đukića.

Predstava je premijerno izvedena 2009. na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, a produkcija je rezultat  kulturne razmjene Narodnog pozorišta i TUTA kazališta iz Chicaga: The Utopian Theatre Asylum.

Tekst Tonyja Kushnera tematizira život pod terorom talibana i ulozi Zapada, a napisan je prije napada u New Yorku 11. rujna. Redatelj ističe da se pisac uporno pravda da: nije nikakav vrač nego piše o stvarima koje se događaju svakodnevno, o pojavama koje se mogu sagledati dijalektikom, a ne vračanjem, te da uopće nije teško predvidjeti ishod kratkovide vanjske politike Washingtona, recimo, u Afganistanu.

U Kushnerovim komadima prevladava dojam da je svijet jedan, da granice ne postoje, da ono što se događa u snu utječe na stvarnost, da postoji veza između domaćice u Londonu i knjižničarke u Kabulu, koje se nikada nisu srele
, napisao je Željko Đukić.

Dušanka Glid Stojanović dobitnica je  nagrade Miloš Žutić za najbolje glumačko ostvarenje u profesionalnim kazalištima u sezoni 2009./2010. za lik u ovoj predstavi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.