Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najavljena izložba "Tragom hrvatske baštine"

10.03.2020.

14:38

Autor: Hina

Radić Štivić, Gracin i Mrkić Modrić na konferenciji za novinare (Foto: PPMHP)

Radić Štivić, Gracin i Mrkić Modrić na konferenciji za novinare (Foto: PPMHP)

Foto: - / -

Izložba "Tragom hrvatske baštine" autora Slavice Mrkić Modrić i Marka Gracina s 22 fotografije tradicijskih običaja Hrvatske otvorit će se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci 12. ožujka, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinstvo.

Na fotografijama i tekstovima su ostali zabilježeni običaji poput vrličkog gluhog kola, plesa Ljelja iz Gorjana, plesa Kumpanije Pupnat, istarskog baluna, bećarca, ojkanja, ličkog prela, turopoljskog pira.

Slavica Mrkić Modrić je novinarka, a Marko Gracin fotoreporter riječkoga Novog lista. Kako je rekla Mrkić Modrić, njih dvoje su pokrenuli projekt prije oko godinu i pol, obišavši u tom razdoblju gotovo cijelu Hrvatsku.

Željeli su ostvariti običajnu slikovnicu koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o velikom baštinskom bogatstvu Hrvatske - i to fotografskim i pismenim zapisima.

Kako je istaknula Mrkić Modrić, obuhvaćeno je mnogo običaja i folklornih događanja koji se nalaze na listi zaštićene baštine UNESCO-a, ali i onih koji nisu ni na kakvoj listi, a autorima su bili zanimljivi. 

Najavljen je i izravan internet prijenos otvorenja izložbe, na portalima Torpedo media, PodUckun.net, Tunera.info i Lanterna.news, za sve koji neće moći biti osobno na otvorenju izložbe, priopćeno je iz muzeja.

Marko Gracin istaknuo je da su u projekt ušli samostalno i uz pomoć vlastitih financijskih sredstava, a tek po dovršetku obilaska svih odabranih lokacija zamolili su za pomoć i sponzorstvo, kako bi se projekt zaključio. Tako će se, nakon izložbe u riječkom muzeju, koja traje do 9. travnja, dokumentirano postaviti na internetsku platformu baština.hr.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Nikolina Radić Štivić rekla je da se na ovaj način pokazuje koliko je hrvatska baština bogata materijalnim i nematerijalnim vrijednostima. O njoj se uvijek potrebno dodatno brinuti, kako bi ostala i za naraštaje koji dolaze, kazala je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.