Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najavljena je srebrna - 25. revija lutkarskih kazališta u Rijeci

20.10.2020.

13:57

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

25. revija lutkarskih kazališta odvijat će se u Rijeci od 2. do 10. studenoga, u GKL-u Rijeka i Hrvatskom kulturnom odmu na Sušaku. Na programu su predstave, radionice, izložba, predstavljanje knjiga. Kako će revija izgledati u novom normalnom?

Prije četvrt stoljeća, skromno, uz podršku četiri hrvatska gradska lutkarska kazališta iz Osijeka, Zagreba, Zadra i Splita, riječki lutkari producirali su prvu reviju lutkarskih kazališta u Rijeci. U međuvremenu bilo je različitih godina, neke su bile i spektakularne, a sada nas eto u neobičnim uvjetima.

U Rijeku stiže Kazališna družina Pinklec iz Čakovca, Andersenova Palčica, Teatar Puna kuća iz Zagreba, Ljepotica stiže u društvu Zvijeri, najavljeni su gosti iz Mostara i Maribora... O ansamblima i naslovima, detaljima programa i o tome kako do ulaznica više možete doznati OVDJE.

Prvi put u povijesti revije neće biti jutarnjih termina za organizirani posjet dječjih vrtića i škola.

Smanjen je i broj mjesta u publici: u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka ima ih četrdeset s propisanim razmakom, a u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku "čak" 150. Ali su zato poslijepodnevne izvedbe mahom planirane po dvije, pa se organizatori nadaju da će svaku predstavu uspjeti vidjeti oni koji to žele. 

U popratnom programu Revije su: autorski projekt Roberta Raponje "Putovanje kroz Zbrdazdoliju", izložba "Lutkarska luka" o povijesti revije u Galelriji Kortil, radionice "Čarobni napici u operi" i "Jednom nogom u plesu", promocije knjiga "Lutkarski žanrovi na sceni Gradskog kazališta lutaka Rijeka i suvremeno hrvatsko lutkarstvo" te "Duša u stvari".

Bit će to sasvim dovoljno razloga za kazališno zadovoljstvo uz lutku na 25. Reviji lutkarskih kazališta uz 60. obljetnicu riječkih lutkara i stotu obljetnicu lutkarstva u Hrvatskoj.

O reviji govore ravnateljica GKL-a Rijeka Magdalena Lupi Alvir i stručna suradnica Vedrana Balen Spinčić, poslušajte:

Kako će izgledati revija u novom normalnom?, pripremila Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.