Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najavljena praizvedba "Oh la la": interaktivna poetska monodrama

27.10.2020.

15:39

Autor: Albert Petrović

Oh la la - Petra Šarac (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Oh la la - Petra Šarac (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Gradsko kazalište lutaka Rijeka je za petak 30. listopada najavilo praizvedbu predstave "Oh la la" namijenjene djeci starijoj od tri godine. Riječ je o koprodukciji s francuskim i slovenskim dječjim kreativnim kućama.

Izvedba polusatne monodrame povjerena je Petri Šarac.

Redateljica i dramaturginja interaktivne predstave je Mateja Bizjak Petit koja naglašava univerzalnost i originalnost pristupa djeci prema kojem će djeca u predstavi sudjelovati crtanjem na početku svake izvedbe, a ti će crteži postajati dijelom scenografije. 

Posebnost predstave je u tome što je nastala na poetskom tekstu francuskih umjetnika, a naslov "Oh la la" je izabran jer može značiti puno toga na svim jezicima svijeta: iznenađenje, prepoznavanje, čuđenje, oduševljenje…

Svi članovi autorske ekipe naglasili su potrebu da djeci pristupe bez podcjenjivanja njihove intuitivne inteligencije. Dakle, djeci se ne pristupa iz pozicije odraslih nego ravnopravno, a od izvođača se traži da pronađe dijete u sebi.

Poslušajte kako o predstavi govore Bizjak Petit i Šarac: 

Bizjak Petit: dječji jezik je jezik igre, pripremio Albert Petrović

Šarac: Ljuta sam na glumce koji pred djecom postaju infantilni, pripremio Albert Petrović

Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.