Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najavljena praizvedba predstave "Moj prijatelj Mraz" GKL Rijeka

08.12.2020.

11:29

Autor: Hina

Foto: GKL Rijeka

Foto: GKL Rijeka

Foto: - / -

Nova predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka "Moj prijatelj Mraz" autorice Vedrane Balen Spinčić i redatelja Serđa Dlačića praizvest će se 12. prosinca, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Kako je rekla ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, ovo je zanimljiva i neočekivana blagdanska predstava. Ona na neuobičajen način pristupa temama vezanim uz Božić, navela je. Istaknula je da se predstava postavlja i izvodi samo sa vlastitim, "kućnim" snagama.

Autorica teksta Vedrana Balen Spinčić rekla je da ju zanima pitanje suštine, odnosno smisla Djeda Mraza, kao najstarijeg dječjeg superjunaka. U ovoj predstavi on je u depresiji zbog konzumerističkog svijeta oko njega i onoga u što su se pretvorili božićni blagdani, rekla je. No, naglasila je, unatoč tome predstava je vesela i razigrana i govori o tome da bi smisao Božića trebao biti povratak na ljudskost, davanje drugom i usrećivanje drugih te božansko u Božiću.

Redatelj Dlačić naveo je da je postavio predstavu tako da se glumci pojavljuju na početku kao konzumenti i potrošači, potom dobivaju lutke te pokreću predstavu. Na taj način smo željeli pokazati da svaki čovjek može na neki način ispričati priču i pronaći novi smisao, rekao je.

U autorskoj ekipi su i scenografkinja i kreatorica lutaka Luči Vidanović, skladatelj Srđan Badurina i oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Nastupaju Petra ŠaracAlmira ŠtifanićKarin FröhlichAlex ĐakovićZlatko Vicić. Predstava će se izvoditi do kraja prosinca gotovo svakog dana, a namijenjena je starijima od tri godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.