Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najbolje iz produkcije korejskog filma

10.11.2021.

15:24

Autor: Albert Petrović

Ulomak iz filma "Zvijeri se grebu za slamku" (Foto: Art-kino Rijeka)

Ulomak iz filma "Zvijeri se grebu za slamku" (Foto: Art-kino Rijeka)

Foto: - / -

Ovogodišnje izdanje tjedna korejskog filma održava se od 8. do 12. studenog, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Koreje. Ako ste jučer i prekjučer propustili atraktivne naslove u Art kinu, još ste na vrijeme upoznati se s reprezentacijom sve popularnijeg i cjenjenijeg korejskog filma.

Ciklus je svečano otvorio film Zvijeri koje se grebu za slamku, crnohumorni kriminalistički triler nagrađen na filmskim festivalima u Rotterdamu i Udinama, hvaljen među kritikom zbog iznimnih glumačkih izvedbi glavnih protagonista Jeon Do-yeon, Jung Woo-sung i oskarovske dobitnice Youn Yuh-jung.

Ponedjeljak je donio dramu Žena koja je bježala čiju režiju potpisuje Hong Sang-soo, dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolju režiju u Berlinu. Još jedan film o uljezima u opusu omiljenog južnokorejskog redatelja ponovno donosi suradnju s redateljevom muzom Kim Min-hee, u namalo netipičnijem, no i dalje prepoznatljivom slow cinema stilu.

Danas je na rasporedu Sretna Chan-Sil, film na tragu romantične komedije, no čija priča donosi realne egzistencijalne probleme i kritički prikaz položaja žene u korejskom društvu. Inače, radnja je filma uronjena u filmski svijet i prati producenticu koja gubi posao nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg suradnika i redatelja.

Povijesna drama Fengshui, na programu je u četvrtak, završni je dio trilogije Parka Hee-gona, a smještena u 18. stoljeće donosi prikaz bitke za dobivanje pogodnog mjesta za grob, upečatljivo ocrtavajući tradiciju odijevanja i sveukupnog povijesnog i kulturnog okruženja.

Program 12. studenog zaključuje nagrađivani debitantski film redateljice Yoon Dan-bi, dirljiva obiteljska drama Krenuti dalje.

Vrijedna ekipa dio koje je i Marta Ban odabrala je ono najbolje iz recentne produkcije, a s Martom je popričao Albert Petrović:

Marta Ban o tjednu korejskog filma, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.