Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najbolje od svjetskog studentskog plakata u Muzeju grada Rijeke

17.07.2017.

13:57

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Muzeju grada Rijeke otvorena je izložba najboljih radova 7. Svjetskog Bijenala Studentskog Plakata u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu. Cilj Bijenala je afirmirati struku grafičkog dizajna.

2.200 studentskih plakat pregledao je stručni ocjenjivački rad i nagradio "babušku" Mađara Kristofa Szabe te Kaixianga Xiaoa iz Kine i Luku Prstojevića iz Srbije. U Rijeci možemo vidjeti prvonagrađene i niz izabranih, ukupno 40 suvremenih studentskih plakata.

Do sredine kolovoza riječka publika može razgledati 40 radova mladih umjetnika iz Kine, Japana, Poljske, Njemačke, Mađarske, Meksika, Irana, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Svjetski bijenale studentskog plakata prvi put je održan 2004. godine. Izmjenjuje se s Bijenalom Studentske Fotografije koji je Muzej grada Rijeke ugostio prošle godine. 

Cilj Bijenala je afirmirati struku grafičkog dizajna, jer vizualna poruka ostaje jedan od najučinkovitijih oblika komunikacije i prepoznatljiva je u svim sredinama unatoč jezičnim, kulturološkim i civilizacijskim barijerama.

Poslušajte kako o Bijenalu i riječkoj izložbi govore dekan novosadske Akademije Siniša Bokan, ravnatelj riječkog muzeja Ervin Dubrović i mentor projekta "Kvarner" Ivan Karlavaris:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.