Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najbolji doku-film godine u Art kinu

22.12.2013.

09:51

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Art-kino Croata godinu završava projekcijama filma kojeg je međunarodni filmski časopis ''Sight&Sound'' u najnovjem izdanju proglasio najboljim filmom ove godine: ''Čin smaknuća''.

Dokumentarno-fikcijski film čiji su autori zbog sigurnosti morali ostati anonimni ne prestaje istovremeno šokirati i zabavljati publiku diljem svijeta. Čin smaknuća, orginalno The Act of Killing, zapis je o strahotama u Indoneziji 1965. godine, a o njegovoj kvaliteti najviše govore desetci nagrada za najbolji dokumentarni film godine te visoke pozicije na svim važnim listama najboljih filmova.

Film je dokumentarac s elementima horora ili vizija iz noćne more gdje vođe odreda smrti igraju zvijezde iz omiljenih žanrova: gangsterskog filma, vesterna, mjuzikla. Nema  suhoparnih povijesnih činjenica već samo svjedočenje o ljudskoj prirodi, korupciji i šokantnoj brutalnosti režima koji je doveo do ubojstva više od milijun navodnih komunista, etničkih Kineza i intelektualaca tijekom manje od godinu dana.

Glavni lik Anwar i njegovi prijatelji su od sitnih kriminalaca postali profesionalni ubojice, a istovremeno i heroji novog režima. Nekoliko desetljeća kasnije, na njihovom primjeru Čin smaknuća pokazuje kako ljudska bića stvaraju svoj svijet kroz prepričavanje te kako se tim prepričavanjem služimo da bi opravdali svoje radnje te povrh svega, pobjegli od gorke i bolne istine. Jedan od redatelja, uz Joshuu Oppenheimera i Christine Cynn, te više dvadeset drugih članova filmske ekipe, nisu imenovani zbog straha od osvete, a za ostale je odlazak u Indoneziju preopasan.

Anonimni redatelj o svom iskustvu snimanja kaže: Kako ovi ljudi mogu pričati te grozne priče tako ležerno i ponosno? Poželiš ih odmah izazvati, ali si nastavljaš govoriti da treba biti strpljiv i pustiti ih da ispričaju priču onako kako oni žele. Jedino tako možemo naučiti nešto o samom sistemu uništenja.

Werner Hercog o Činu smaknuća kaže: Nisam vidio film toliko moćan, nestvaran i zastrašujuć cijelo desetljeće. U Mini Art-kinu film je na programu svaki dan, osim blagdana, od 22. do 29. prosinca u 20 sati i 30 minuta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.