Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najbolji filmovi LFF-a uplovljavaju u Zagreb

09.02.2017.

08:55

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pobjednički filmovi Liburnia Film Festivala, njegova 14. izdanja održanoga krajem kolovoza prošle godine u Opatiji, obići će u sklopu turneje "Liburnia uplovljava" hrvatska kina. Prva postaja je zagrebačko Dokukino KIC, gdje sa svojim autorima gostuju ovoga vikenda, 11. i 12. veljače.

Program najboljih filmova toga festivala hrvatskoga dokumentarnog filma otvara u subotu Slobodni Tomislava Žaje, dobitnika LFF-ove nagrade za najbolju režiju. Redatelj je u tome filmu pratio ljude zatvorene u hrvatskim institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama, ali i njihov put u slobodu, o čemu će govoriti nakon projekcije.

Uslijedit će Kratki obiteljski film Igora Bezinovića, dobitnik nagrade za najbolji regionalni film, čija je središnja figura živahna starica Marica, koja je dvije godine provela u ženskoj kaznionici zbog napada nožem na snahu. Uvid u pozadinu događanja dat će redatelj Bezinović te koscenarist i producent (HRT) Leon Rizmaul.

Kao treći i posljednji film u subotu prikazuje se nagrađivani Dum Spiro Spero književnika Pere Kvesića, čija je posljednja u nizu nagrada The Night Award s berlinskoga festivala. Ta je autorova osobna priča, ujedno i njegov dokumentarni prvijenac, proglašena najboljim filmom 14. LFF-a. O tome kako je krenuo u dokumentarističke filmske vode autor će govoriti u Dokukinu.

Nedjeljni program otvara Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević, koji je osvojio posebno priznanje žirija i nagradu za najbolju fotografiju i dizajn zvuka. Kroz prizore Like redateljica u filmu prenosi svoja i životna iskustva svojih predaka, ne bi li pronašla ključ za prevladavanje osobnih gubitaka. O filmu će s publikom razgovarati Katarina Zrinka Matijević, dizajneri zvuka Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić te direktor fotografije Vjeran Hrpka.

Iste večeri prikazuje se dobitnik nagrade za najbolju montažu, Turizam! Tonćija Gaćine, neuobičajeni prikaz Jadrana u vrijeme sezone, s vrlo originalnim i gotovo nevjerojatnim turističkim ponudama. Film će predstaviti sam redatelj te montažer Jan Klemche.

Zagrebačko predstavljanje zatvorit će dobitnik nagrade LFF-ove publike, talijansko-hrvatska koprodukcija Tanka linija redateljica Nine Mimice i Paole Sangiovanni. To je priča o žrtvi ratnih silovanja, koja se ni dan-danas nije prestala boriti za pravdu te talijanskom pripadniku jedinice UN-a umiješane u zločine u Somaliji. O filmu će govoriti hrvatska producentica Dijana Mlađenović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.