Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najbolji hrvatski dokumentarci na 13. Liburnia Film Festivalu

21.07.2015.

14:25

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Liburnia Film Festival" je za svoje ovogodišnje, 13. izdanje izabrao najbolje hrvatske dokumentarne filmove što će biti prikazani u lučici u Ičićima od 25. do 29. kolovoza.

Među 14 filmova u glavnoj i pet u regionalnoj konkurenciji su i četiri svjetske i dvije hrvatske premijere, kao i filmovi koji su već osvojili važne nagrade na hrvatskim i međunarodnim festivalima. "Bilo je teško ove godine izabrati program jer mogu sa zadovoljstvom reći da je dokumentarni film u Hrvatskoj svake godine sve bolji i stvarno je bila muka. Četrnaest je filmova u glavnoj konkurenciji, a valja spomenuti nagrade koje dodjeljujemo već zadnje tri godine. Osim nagrade za najbolji film i nagrade koju dodjeljuje publika, imamo nagradu za najbolji regionalni film, nagradu na najboljeg redatelja, snimatelja, montažera i najbolji sound dizajn. Ja vas sve skupa pozivam da dođete u Ičiće i gledate filmove", kaže direktor i selektor "Liburnia Film Festivala" Oliver Sertić.

Svjetsku premijeru će na Liburnia Film Festivalu imati novi dokumentarac Nebojše Slijepčevića "Pravda", zatim "Lila" Igora Bogdanovića te "Staklene oči" Maria Papića. Uvod u festival su programi naslovljeni "Liburnia uplovljava" i "Ususret LFF-u" s pobjedničkim filmovima lanjskog LFF-a, prvo takvo gostovanje je večeras u Silbi kamo se vraćaju 4. i 11. kolovoza, a tijekom kolovoza isti će filmovi posjetiti i dva umjetnička festivala: lošinjski "Škver" i mošćenički "Mufić".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.