Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najpoznatija ljubavna priča svih vremena u HNK Zajcu

23.06.2022.

10:15

Autor: Tatjana Sandalj

Klavžar i Koprivnik kao Julija i Romeo

Klavžar i Koprivnik kao Julija i Romeo

Foto: Damjan Švarc / SNG Maribor

Na pozornici HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak od 19 sati gostuje Drama mariborskog Slovenskog narodnog gledališča, a predstava zatvara ovosezonski Shakespeareov ciklus u riječkom kazalištu.

Najpoznatiju ljubavnu priču svih vremena, "Romeo i Julija" režirao je riječkoj publici poznat Aleksandar Popovski, ujedno i koautor adaptacije, a namjera mu je bila, kaže, prikazati priču kroz Julijine oči. 


"Svako je vrijeme pravo vrijeme za Shakespearea. Njegove su misli vječne. Cijeli je svijet trenutno podijeljen, pedeset pedeset, lijevi i desni, crni i bijeli, muslimani i kršćani, vegani i mesojedi… Capuleti i Montecchi. Nije važno zbog čega se mrzimo, važno je samo da se mrzimo.  Ali u takvom svijetu Romeo i Julija imaju drugačije planove i prioritete. Cijeli dan oni bi se samo voljeli", rekao je redatelj Popovski.


U naslovnim ulogama nastupaju Žan Koprivnik i Julija Klavžar. Uz Popovskog, koji potpisuje i oblikovanje svjetla, adaptaciju potpisuje dramaturginja Nina Kuclar Stiković. Scenograf je Sven Jonke (NUMEN), kostimografkinja Jelena Proković, skladatelj Marjan Nećak, a koreograf Žigan Krajnčan


"Shakespeareov klasik u režiji Aleksandra Popovskog gotovo je idealna sinteza ozbiljne analize, humora, ironije i nježnosti", ocijenio je kritičar Peter Rak u slovenskom Delu.


Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.


Mariborčani u riječkom HNK gostuju ponovno već u utorak 28. lipnja s plesnim spektaklom Baleta "Carmina Burana" Carla Orffa u koreografiji renomiranog Edwarda Cluga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.