Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najveća imena europske umjetnosti u Rijeci: nakon Chagalla dolazi Klimt!

20.06.2019.

13:17

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Najatraktivnija izložba u Hrvatskoj ovoga ljeta svakako je retrospektiva Marca Chagalla u riječkoj Galeriji Kortil. Izloženo je 90 radova velikoga pariškog umjetnika ruskog podrijetla, nastala od ranih 20-ih pa do njegove smrti 1985. godine. A već na proljeće u grad dolaze djela Gustava Klimta!

Litografije, bakrorezi, drvorezi i crteži prikupljeni su od raznih europskih kolekcionara, i ostaju u Galeriji Kortil do početka rujna. Osim stručnog vodstva i memorabilija, Galerija publici nudi i radionice, koje su izuzetno dobro prihvaćene – primjerice, interes za radionicu izrade lepeza s motivima Chagallovih radova bio je toliki da se morala ponoviti. Okruženi ljepotom umjetnikovih radova, u opuštajućem galerijskom ambijentu, za publiku je to jedinstveni doživljaj.

"Kad dođete kao posjetitelj u galeriju i pogledate izložbu, percipirali ste je na jedan svoj način. Kada na toj izložbi imate stručno vodstvo, koje će vam dati dodatnu informaciju ili vam produbiti percepciju nekih stvari, imate već malo dublje viđenje izložbe. No kada dođete na radionicu, onda doista duboko ulazite u građu i izloženi materijal", tumači voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović. Prema konceptu samostalne umjetnica i likovne pedagoginje Izabele Peculić, radionici prethodi obilazak izložbe uz stručno vodstvo - a zatim se sudionici sami izražavaju, na svoj način, na temelju onoga što su vidjeli.

Ljubiteljima likovnih umjetnosti u Rijeci doista je dobro krenulo: trenutno Chagall, u najavi Klimt, a ne zaboravimo ni bogatu ponudu recentne hrvatske umjetničke scene u novome prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti – od otvorenja uz retrospektivu Tomislava Gotovca, preko Gorana Trbuljaka i trenutno postavljenih "Zastava" Ane Mušćet pa do skore retrospektive Vlade Marteka, koja se otvara 12. srpnja. Vrlo zanimljive izložbe, festivale i tribine s najaktualnijim svjetskim i domaćim imenima društveno angažiranih umjetnika mlađih generacija dovodi i Drugo more u Galeriju Filodrammatica.

"Veliki je interes za izložbu, čak i veći među turistima nego Riječanima, što nas je malo iznenadilo, s obzirom na to da smo izložbu namijenili prvenstveno riječkoj publici”, kaže Todorović i naglašava kako je ipak najveća gužva petkom poslijepodne, kad je za Riječane ulaznica jeftinija no inače. "Ljetni termin smo izabrali kako bismo privukli i domaćine i goste, te tako oživjeli ovaj inače ljeti uspavani dio grada", naglašava Todorović. Izložba je otvorena svakog dana, i vikendom i praznicima, od 10 do 22 sata.

Klimt se vraća u Rijeku svoje mladosti

Riječanima ne preostaje drugo nego da se naviknu na velike izložbe – naime, već na proljeće, kako najavljuje ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, u "kockici" na Muzejskom trgu bit će postavljeni radovi Gustava Klimta. Izložba "Nepoznati Klimt" polazi od Klimtova boravka u Rijeci, gdje je krajem XIX. stoljeća, zajedno s bratom Ernstom i prijateljem Franzom Matschom, kao tek završeni đak bečke Škole za primijenjenu umjetnost, oslikavao interijer tada nove kazališne zgrade.

"Izložba nam je jako veliki zadatak, imamo izuzetno razrađen arhitektonski plan, kao da gradimo kuću – sa svim pojedinostima, do najmanjih detalja", kaže Dubrović. "I vizualno je efektno razrađeno, na tri etaže: u prizemlju uvodno stvaranje ambijenta vremena u kojemu su nastale slike u kazalištu, na prvome katu Klimtove slike, a na drugom crteži, i to pretežno s motivom žene. Bit će velikih, monumentalnih ranih slika, koje su uglavnom podosta tamne, te crteži iz kasnije faze, koji su laki, manjih formata, napravljeni olovkom", otkriva ravnatelj muzeja i dodaje kako umjetnine stižu iz više europskih zemalja.

Interaktivna "čuda tehnike" posjetiteljima će omogućiti intenzivni kontakt s Klimtovim djelima. "Bečki muzealci više vole konvencionalne i ozbiljne načine izlaganja koji ne odvlače pažnju sa samih umjetničkih djela, pa ih sve to pomalo zabrinjava. Ali, mi mislimo da će to doprinijeti atraktivnosti izložbe kod najšire publike", ističe Ervin Dubrović.

U nastavku poslušajte što smo zabilježili na radionici lepeza uz Chagallovu izložbu u Galeriji Kortil te što nam je Ervin Dubrović ispričao o pripremama za izložbu Gustava Klimta u Muzeju grada Rijeke:

Chagall u Kortilu, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Dubrović o Klimtu, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.