Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakladnici PGŽ: regionalno ne znači i lokalno smeće!

23.02.2022.

16:07

Autor: Tatjana Sandalj

Dio "riječkih" izdanja

Dio "riječkih" izdanja

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Ministarstvo kulture i medija je prije dvadesetak dana objavilo rezultate natječaja za potporu objavljivanju knjiga u 2022. godini. Nakladnicima Primorsko-goranske županije dodijeljeno je 0 kuna, a nakon toga su se ministarstvu obratili otvorenim pismom jer im je - dosta. Dosta stava prema kojem je sve što nastaje izvan Zagreba regionalnog značaja!

Ukupna sredstva Ministarstva kulture i medija namijenjena knjizi i izdavaštvu rastu, ali je u posljednjih 12 godina nakladništvo u PGŽ prepolovljeno: ugašeno je deset izdavačkih kuća. A s regionalnim izdavačima nestaje dio kolektivne, nacionalne memorije, rečeno je na javnoj tribini održanoj u Rijeci. 

Još malo "regionalnih" naslova

Još malo "regionalnih" naslova

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Javna tribina na temu "Pogubna politika prema knjizi" prva je od javnih akcija kojima će nakladnici PGŽ pokušati uspostaviti dijalog, a onda i promijeniti prevladavajući stav prema kojem ništa što se tiska izvan glavnoga grada nema nacionalnog značenja. Naime, u odgovoru koji je iz ministarstva stigao kao reakcija na otvoreno pismo stoji da ministarstvo financira samo naslove od nacionalnog značaja. 


Takvu tvrdnju nakladnici smatraju uvredljivom jer se knjige objavljene u Rijeci čitaju i kupuju u cijeloj Hrvatskoj. Osim toga, kako ističe direktor i urednik naklade Val iz Rijeke Dragan Ogurlić, PGŽ u BDP-u Hrvatske sudjeluje s 8,5 posto, pa je potpuno nelogično da se ništa od sredstava uplaćenih u proračun ne vraća nakladnicima. 


Misli pri tom na ukupni iznos potpora književnim projektima, otkupu knjiga za narodne knjižnice, programe u knjižarama, poduzetništvo u kulturi te potpore za književno stvaralaštvo. 96 posto tih ukupnih sredstava liježe na račune nakladnika sa zagrebačkom adresom.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara PGŽ Valter Lisica podsjeća da je polovica od osam milijuna kuna namijenjenih za potporu novim izdanjima namijenjenih za samo 15 izdavača iz Zagreba. Na cijelom tom popisu je samo osam izdavača s adresom izvan glavnoga grada, a namijenjeno im je ukupno 320 tisuća kuna. Čak devet hrvatskih županija uopće nije zastupljeno.


Na tribini je istaknuta i činjenica da ne postoji nacionalna kulturna politika, o kulturi se ne raspravlja u Saboru, a sustavna nebriga uništava raznolikost. U Istri, primjerice, nakladništvo više ne postoji. Niti jedna od knjiga u kojima su objavljeni rječnici čakavskih govora nije poduprta sredstvima ministarstva. Čak i autori vrlo živahne riječke književne scene izdavače traže u Zagrebu, u potrazi za boljim ugovorima, snažnijim marketingom...


Nakladnici PGŽ opstaju samo zato jer imaju vjernu publiku. Za razliku od izdavača koji 30 i više posto prihoda ostvaruju potporama ministarstva, "regionalni" nakladnici su na tržištu 365 dana i još uvijek se snalaze. Ali, tvrdoglavost i upornost se polako tope, rečeno je na javnoj tribini koju još uvijek možete pogledati na YouTube kanalu Grada Rijeke. U nastavku poslušajte izjave Ogurlića i Lisice:

Dragan Ogurlić i Valter Lisica o problemima "regionalnih" izdavača

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.