Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon 27 godina završena obnova desne lađe Vele crikve u Rijeci

15.05.2018.

14:05

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon 27 godina skinute su skele i završena obnova desne lađe crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci. Novinarima su predstavljena četiri obnovljena oltara Vele crikve. Tvrtka Ars restauro obavila je odličan posao, rekli su povijesničar umjetnosti Damir Tulić i župnik Sanjin Francetić.

U protekle dvije godine Ministarstvo kulture je sufinanciralo radove sa 400 tisuća kuna, Primorsko-goranska županija s dodatnih 100 tisuća, a troškove radne skele platit će Riječka nadbiskupija.

Prošle godine dovršena je obnova dviju kapela: Presvetog Sakramenta i Srca Isusova. Ove godine završena je obnova stropova u kapelama Svetog Ivana Krstitelja i Svetog Križa.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Vela Crikva ili Assunta, s 11 oltara i bogatstvom skulptura, biser je riječke sakralne baštine.

Župnik Sanjin Francetić ističe da se i crkva želi ozbiljno pripremiti za 2020. godinu kada će Rijeka postati Europska prijestolnica kulture te dočekati posjetitelje bez skela pred oltarima. Ističe da kroz Velu crikvu dnevno prođu stotine ljudi te da su ovi radovi otkrili što još treba napraviti.

"Oltari su u kritičnom stanju, otpadaju s njih komadi jer su oštećeni zbog velike vlage koja dolazi iz tla, od podzemnih potoka. Ove zime je i krov jako oštećen, pa će to biti prioritet u popravcima", rekao je župnik.

Restaurator Željko Bistrović ističe da je čitav južni brod dovršen, obnovljeni su oslici i očišćeni oltari, no treba još urediti i tonirati zidne plohe. Povijesničar umjetnosti Damir Tulić ističe kako je obnova umjetnina tek pola posla, drugi dio je znanstvena obrada i predstavljanje te ocjena stvarne vrijednosti.

"Mi stojimo u iznimnom spomeniku neizmjerne vrijednosti za ovaj grad", poručio je Tulić. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.