Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon gotovo 150 godina: otvoren novi prostor knjižnice u Delnicama

07.05.2021.

12:04

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon gotovo stoljeća i pol djelovanja u neodgovarajućim uvjetima, Gradska knjižnica i čitaonica u Delnicama, nakon preuređenja bivšeg Doma Hrvatske vojske, od petka radi u novootvorenom i primjerenom prostoru.

U njegovu prenamjenu i opremanje uloženo je više od šest milijuna kuna, a najsuvremeniji knjižnični objekt na području Gorskog kotara, koji će imati višestruku namjenu, otvorila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Delnička Gradska knjižnica svojim će se programima sada moći pridružiti poticanju čitanja i čitalačke pismenosti tijekom ove godine, posvećene knjizi i čitanju, rekla je ministrica Obuljen Koržinek. (Hina)

Kada se većinom državnim i gradskim ulaganjima, pribroje izdašne donacije iz ostavštine pokojne goranske iseljenice Janet Majnarić, novouređena knjižnica i čitaonica u Delnicama s pravom će nositi njezino ime, potvrdila je na svečanosti otvaranja ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek.

"Projekt je poseban po tome što su velik dio financiranja Delničani osigurali donacijom iz ostavštine svoje sugrađanke, koja je oporučno odlučila pomoći svome gradu. Rezultat je knjižnica, uređena po svim suvremenim knjižničnim standardima, koja će nesumnjivo biti mjesto susretanja svih generacija", istaknula je ministrica. 

Neće se u delničkoj knjižnici i čitaonici odsad češće okupljati samo ljubitelji knjiga, već i posjetitelji književnih promocija, izložbi i scenskih događaja, a na to je trebalo čekati gotovo stoljeće i pol, podsjetila je ravnateljica Indira Rački Joskić.

"Nakon 147 godina postojanja knjižnica je konačno dobila svoj prostor, veličine 500 metara četvornih i fondom od  gotovo 34 tisuće svezaka, a kako je on dostupan svima, rekla bih da smo time stigli na prag jedne nove društvene i kulturne renesanse. Broj stalnih članova uvijek se kreće oko tisuću i može se reći da je naša knjižnica uvijek posjećena", naglasila je Rački Joskić. 

Podatak da gotovo petina stanovnika grada Delnica ima status stalnih članova Gradske knjižnice i čitaonice govori o njezinoj važnosti za budući razvoj kulturnih i niza drugih kreativnih sadržaja. Poslušajte:

Nova knjižnica u Delnicama: višestruka namjena, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.