Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon kazališne, filmska verzija "Jesenje sonate" u riječkom Art-kinu

17.01.2017.

14:52

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Jesenja sonata - na filmu i u kazalištu" tema je okruglog stola što će u riječkom Art-kinu Croatia početi u 19 sati. Ingmar Bergman kao intrigantna tema za doživljavanje, gledanje, razgovor, razmišljanje...

Biografija Ingmara Bergmana zanimljiva je na površno čitanje, a još zanimljivija kad se upustite u istraživanje. Imate i što, jer je režirao četrdesetak filmova, u kazalištu još tri puta više predstava. I napisao je mnogo toga, iako znalci dramske tekstove drže najslabijim dijelom njegova opusa.

U Rijeci imamo sretnu okolnost da "Jesenju sonatu" možemo uspoređivati u dva medija. I o tome raspravljati. O filmu što ga je Bergman snimio još 1978. godine govorit će filmski kritičari Dragan Rubeša te Dejan Durić.

Podsjećamo da je u najavama predstave "Jesenja sonata" u produkciji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, što je odigrana premijerno prošloga tjedna, autorska ekipa govorila o otkrivanju u tekstu skrivenih slojeva.

Osim redateljice Ane Tomović za okruglim stolom bit će dramaturginja Olga Dimitrijević i glumci Mira Furlan, Marija Tadić, Jelena Lopatić i Leon Lučev.

Poslije razgovora, u 20 sati slijedi projekcija filma koji je 1979. nagrađen Zlatnim globusom za najbolji strani film. Sutra i u petak, 20. siječnja, od 19 sati u Mini Art-kinu na programu je i dokumentarni film "Nepozvani kod Bergmana" za one koji o tom autoru žele znati više.

Podsjetite se kako je o predstavi govorila redateljica, poslušajte što je u uvodu razgovora rekao voditelj okruglog stola Durić i pogledajte trailer filma:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.