Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon radnog tjedna na Cres!

07.07.2022.

12:33

Autor: Radio Rijeka

Cres

Cres

Foto: Robi Sablic / -

Izložba pa koncert! Ovog petka grad Cres ugostit će otvaranje izložbe "Antička umjetnost", a u Martinšćici će se održati drugi koncert klape Burin iz ciklusa klapskih večeri otoka Cresa. Ali kako se popularno zna reći - to nije sve!

U petak, 8. srpnja, s početkom u 20 sati u Creskom muzeju će se održati svečano otvorenje izložbe "Antička umjetnost". Radi se o dosad nikad viđenom postavu antičkih skulptura i uporabnih predmeta iz zbirke velikog zaljubljenika u Cres, dr. Damira Kovača. 


Zbirka antičkih figurica i ukrasno - uporabnog inventara obuhvaća oko 150 predmeta, a najveći dio ovih predmeta potječe iz Rima, dok manji dio dolazi iz Grčke, Egipta i Mezopotamije. Predmeti su uglavnom izrađeni od bronce i drugih metala (olovo, srebro), uz nekoliko primjeraka izrađenih od keramike i kamena. 


Ova zbirka nikad prije nije bila katalogizirana ni izložena pa je tako Creski muzej dopala čast da publici prvi puta pokaže ove vrijedne predmete. Izložba je otvorena do 15. listopada.

Antička umjetnost na Cresu

Antička umjetnost na Cresu

Foto: - / Creski muzej

Istog dana u Martinšćici će se održati drugi koncert u ciklusu klapskih večeri otoka Cresa. Nastup klape Burin započinje u 21 sat i 30 minuta, a sve posjetitelje povest će na prekrasno glazbeno putovanje kroz brojne klapske hitove.


U subotu centar zabave seli u Orlec gdje se održava 14. izložba creske ovce. Program počinje u 19 sati otvorenjem izložbe, nakon čega u 19 sati i 30 minuta kreće natjecanje u šišanju ovaca.


U 20 sati održat će se dodjela priznanja uzgajivačima creske ovce, a za zabavu do dugo u noć pobrinut će se Macaklini koji s nastupom započinju u 21 sat.


Nakon posla zasluženi odmor pronađite na Cresu!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.