Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Naš odgoj": predstava o tinejdžerima u pshijatrijskoj bolnici

17.04.2018.

10:30

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: HNK Zajc

Foto: HNK Zajc

Foto: - / -

Projekt "Naš odgoj" prva je suradnja Hrvatske drame riječkog HNK Zajca sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Inspirirana je jednom od riječkih prešućivanih tema - onoj o tinejdžerima hospitaliziranima u riječkoj Psihijatrijskoj bolnici u Lopači.

Premijera predstave "Naš odgoj" najavljena je za srijedu 18. travnja u 19:30 u HKD-u na Sušaku.

Za predstavu o mladim ljudima hospitaliziranima zbog navodnih poremećaja u ponašanju, tekst piše jedna od najperspektivnijih spisateljica mlađe generacije Vedrana Klepica. "Naš odgoj" nije rekonstrukcija tih događaja, već umjetnički odgovor na to kako se terapijske metode pretvaraju u traumu: što nam poručuju mladi s poremećajem u ponašanju, odnosno, tko određuje poremećaj u odnosu na što, te zašto zajednica šuti.

"Nije lako biti mlad 2018. godine. Na tebi se skupljaju pristojni politički poeni, ali o njihovim posljedicama nemaš pravo odlučivati. Svi ti govore da je pred tobom budućnost, ali pri tom zaboravljaju da ti imaš i konkretnu sadašnjost. U toj sadašnjosti možda još ne znaš što hoćeš, ali sasvim ti je jasno što nećeš, iako je sasvim ok i ne htjeti ništa. Uočavaš pogreške sistema, ali sistem je fiktivan i dalek. Voliš svoje roditelje, ali im opet i zamjeraš, jer rijetko priznaju svoje greške, pa zašto onda i ti ne bio igrao mimo pravila."

Mladi - roditelji - sistem, tri su krajnje točke koje Vedrana Klepica spaja u tekstu "Naš odgoj". Režija Renate Carole Gatice, redateljice specifične i prepoznatljive kazališne estetike, znalački iščitava raslojavanje tog trokuta, stvarajući sa svojim autorskim timom i u suradnji sa studentima treće godine studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci te glumcima HNK Ivana pl. Zajca, predstavu koja ima potencijal generacijskog statementa.

Poslušajte kako su o premijeri "Našeg odgoja" razgovarale redateljica Renata Carola Gatica i Gloria Fabijanić Jelović:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.