Hrvatski radio

Radio Rijeka

Neizmjeran glazbeni užitak: "Julije Cezar u Egiptu - iznova"

01.08.2020.

09:15

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Foto: - / -

Premijera opere "Julije Cezar u Egiptu - iznova", nova verzija maratonske opere Georga Friedricha Händela u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića i pod vodstvom maestra Villea Matvejeffa, izvedena je u petak u riječkom HNK Ivana pl Zajca.

Ova je opera trebala predstaviti riječku Operu na Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj, koji je zbog pandemije koronavirusa odgođen za sljedeće ljeto. Ali je zato riječka publika mogla usporediti novu verziju s  onom od prije četiri godine.

U prvom činu scena je obogaćena zanimljivim detaljem, svaki je solist iza sebe imao ekran na kojemu se u krupnom planu vidjelo lice svakoga od njih i emotivni doživljaj sniman kamerom u trenutku nastupa.

Scena je obogaćena dijelovima rekvizite iz već odigranih opera, a posebno je zamjetan odmak od tragedije u sitnim komičnim međuodnosima među protagonistima, koji ponekad karikiraju veličinu i snagu patnje, ali i ljubavi i osvete.

No, ono što je definitivno ponovno osvojilo publiku, koja je pljeskala vrlo često na otvorenoj sceni, bila je prekrasna, bogata, barokna Handelova glazba i sjajni solisti koji su savršeno vladali glasovnim bravurama uz mnoštvo glumačko-scenskih zahtjeva redatelja.

Virtuozno raspjevana Diana Haller, milozvučna Anamarija Knego, melodizna Michaela Selinger i tamna i emotivna Dubravka Šeparović Mušović, kao i čvrsta i čista Sonja Runje, uz izvrstan muški dio solista: Daria BerčićaMarka Fortunata i Ivana Šimatovića, publici su pružili neizmjeran glazbeni užitak koji je bio upotpunjen izvrsnim orkestrom. Čekamo sljedeće ljeto i oduševljenje finske publike.

Poslušajte osvrt i dio atmosfere:

Julije Cezar iznova je u Egiptu, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.