Hrvatski radio

Radio Rijeka

Neli Ružić u riječkom MMSU-u predstavlja "drukčije iščitavanje povijesti"

13.12.2016.

14:01

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Sjene budućnosti" naziv je prve samostalne izložbe splitske umjetnice Neli Ružić u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Predstavlja se s dvadesetak objekata, crteža, fotografija i video radova nastalih od devedesetih godina do danas, a tema im je sjećanje i migracija.

Autorica, koja je godinama živjela u Meksiku, stvara osobni arhiv sjećanja i iščitavanja prošlosti, izražavajući sumnju prema povijesti kao znanosti jer je vrlo često ideološki obojana. Izložba se otvara u 19 sati i dio je međunarodnog projekta "Riskiraj promjenu" što se bavi tematikom migracija.

Neli Ružić, odmičući se od uvriježenih istina poziva se na neposrednost biografskog prisjećanja i usmenog predanja izražavajući tako sumnju spram povijesti koja prošlost legitimira filtrirajući činjenice. Zbog toga se njezin rad može shvatiti kao potragu za trećim putem i stvaranjem osobnog arhiva, kaže kustosica izložbe Sabina Salamon.

"Moj rad se na neki način bazira upravo na drugačijem iščitavanju prošlosti. Izložba nosi naslov "Sjene budućnosti" - sjene se nalaze uglavnom u prošlosti i sadašnjosti, a mene zanimaju te neriješene sjene koje se kao neka vrsta fantazma projiciraju u budućnost i ne možemo se toga osloboditi dok ne raščistimo s nekim problematikama koje se zataškavaju. Jer povijest je selekcija koja je vrlo često ideološki obojana", rekla je autorica.

Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.