Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Neobuzdani galeb" u premijernoj izvedbi mladih glumačkih talenata

20.09.2016.

11:42

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijeru predstave "Neobuzdani galeb" izveli su sinoć u HKD-u na Sušaku polaznici Kazališne radionice Malik. Mladi ljudi od 13 do 15 godina pokazali su, vrlo uvjerljivo, rezultat višemjesečnog rada na priči motiviranoj romanom "Galeb Jonathan Livingstone" Richarda Bacha.

U ulozi Jonathana izmijenilo se nekoliko glumaca, prikazujući bunt mladosti i želju za promjenom svijeta u tinejdžerskim godinama. Kako je rekla voditeljica Kazališne radionice Malik Denis Kirinčić, djeci je u početku bilo pomalo strano i teško jer ne razmišljaju na Jonathanov način. No, radeći na višemjesečnom projektu, shvatili su bit teme i knjige. Program Malika obuhvaća obrade klasičnih djela, osuvremenjene i prilagođene mladima ljudima. Na taj način ih žele potaknuti da čitaju klasike i razmišljaju o njima.

Večeras je na programu još jedno izvođenje "Neobuzdanog galeba", s grupom polaznika Malika od 16 i 17 godina. Početak je u 20 sati u HKD-u.

Nakon predstave, održana je tribina na temu kazališta za djecu i mlade u Rijeci, koja se uglavnom prometnula u probleme vezane za prekinutu suradnju Malika i HNK Ivana plemenitog Zajca. No, zaključeno je i to da je položaj kazališta za mlade i djecu u Hrvatskoj centraliziran (većina dramskih studija i radionica nalazi se u Zagrebu) i da bi sve zainteresirane strane trebale pronaći način da se ta vrsta kazališta ostvari kako u većim gradovima, tako i u manjim sredinama. Kako je naveo v.d. intendanta HNK Ivana plemenitog Zajca Marin Blažević, važnost kazališta za djecu i mlade je upravo u njihovom pedagoško-kulturnom radu. Na tribini je sudjelovao i redatelj Mario Kovač, koji je istaknuo potrebu za stvaranjem kulturne publike kroz kazališne radionice. Kako je naglasio, Hrvatskoj ne nedostaje glumaca, već publike. S njim je za Leksikon Radio Rijeke razgovarala Larissa Smokvina - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.