Hrvatski radio

Radio Rijeka

Neovisna kazališta u Opatiji: 25 predstava, radionica i drugih programa

29.03.2016.

07:31

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Petu godinu zaredom Opatija je domaćin FEN-a, Festivala neovisnih kazališta Republike Hrvatske. Održat će se 25 kazališnih programa, među kojima su i predstave za djecu, ali i radionica i drugih događanja. FEN u 19:30 u Imperialu otvara zagrebačka Mala scena predstavom "Leticija i ljublist".

FEN se, već tradicionalno, održava u tjednu nakon Uskrsa. Ovaj je festival poseban po tome što je jedini na kojem se okuplja neovisna kazališna scena. Jedini je na kojem svi sudionici mogu boraviti na svim programima, pa mogu gledati jedni druge, komenitrati, ali i dogovarati suradnje. Također svatko bira svoje favorite i najbolje predstave: publika, glumci, novinari. Najbolji kao nagradu dobivaju umjetnički oblikovan fen - sušilo za kosu.

Mlada pjevačka zvijezda Mia Negovetić svake će večeri nakon posljednje predstave izvesti po jednu pjesmu, a nakon toga publiku će kratim šouom zabavljati Robert Ferlin i njegovi gosti, najavljuju iz Festivala Opatija.

U središtu Opatije, između parka i Ulice maršala Tita, bit će postavljen Walk of FEN na kojem će se predstaviti i odati počast pet kazališnih skupina koje na festival dolaze svih pet godina. To su Kazalište Mala scena Zagreb, Kazalište Tvornica lutaka Zagreb, Kazalište Planet Art Zagreb, MUO Bacači sjenki Zagreb i Lutkarski studio Kvak Zagreb.

Dosad FEN broji, uključujući i ovogodišnji program, 39 kazališta iz devet hrvatskih i jednoga makedonskog grada. Kada se zbroji svih pet izdanja, odigrat će se ukupno 91 predstava, od čega su 42 za djecu, održati 16 radionica s pet predstavljanja radionica, tri okrugla stola s pet tema te predstavljeno ukupno pet knjiga. Održane su i dvije izložbe te je prošle godine otvoreno i najmanje kazalište na svijetu, što ukupno čini 120 programa.

Peto izdanje festivala donosi rekordne 22 predstave, dvije kazališne radionice te boravak i druženje s Mladenom Kušecom svih dana festivala u posebnoj rubrici Odabrao FEN. S djecom i odraslima taj će bard radiofonije razgovarati na sebi svojstven, poseban način. Nagradne fenove ove je godine uredio Zdravko Milić.

Ovogodišnji FEN trajat će u Opatiji od utorka 29. ožujka do nedjelje 3. travnja. Otvorit će ga Kazalište Mala scena predstavom Leticija i ljublist. Detaljan program događanja možete pronaći na internetskoj stranici Festivala neovisnih kazalištaPoslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.