Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nije šala: Cannes filmovi u Motovunu!

13.07.2022.

13:26

Autor: Radio Rijeka

film Ratni konj

film Ratni konj

Foto: - / Motovun Film Festival

Motovun Film Festival od 26. do 30. srpnja donosi niz nagrađenih filmova. Dosadašnjem popisu motovunski su selektori dodali još tri atraktivna naslova prikazana na ovogodišnjem festivalu u Cannesu!

S nagradom za najbolju glumicu (Zar Amir Ibrahimi) dolazi film Pauk svetac iranskog redatelja Alija Abbasija. Temeljen je na istinitoj priči o ubojici koji je ubio 16 žena, film je hrabra osuda društva u kojem je okrutno uzimanje pravde u svoje ruke dio svakodnevice.


Nagradu za najbolji debitantski film u canneskom programu Izvjestan pogled dobio je Ratni konj redateljica Gine Gammel i Riley Keough, najstarije unuke Elvisa Presleya. Film prati isprepletene sudbine dvojice mladih pripadnika plemena Lakota koji odrastaju u rezervatu u Južnoj Dakoti. 


Film Nostalgija redatelja Marija Martonea, premijerno prikazan u glavnom programu Cannesa, ambijentiran je u Napulju u koji se nakon 40 godina vraća Felipe Lasco. Želja da se poveže s prošlošću vodi ga u opasne vode, a ne pokoleba ga ni činjenica da je njegov najbolji prijatelj iz djetinjstva postao jedan od najozloglašenijih ljudi u Camorri.


Među dosad objavljenim naslovima u glavnom programu izdvaja se i moćni špijunski triler Dječak s neba redatelja Tarika Saleha, nagrađen za najbolji scenarij u Cannesu. Ribarov sin dobio je iznimnu povlasticu da studira na kairskom sveučilištu, no brzo postaje pijun u nemilosrdnoj borbi za vlast između egipatskih vjerskih i političkih elita. 


S nagradom publike na Sundanceu dolazi film Cure, cure, cure, oda ženskom prijateljstvu, istraživanju seksualnosti i otkrivanju sebe. Djelo finske redateljice Alli Haapasalo prati tri djevojke kojima se nakon upoznavanja svjetovi okrenu naglavce.


U programu su i filmovi ovjenčani nagradama s Berlinskog festivala. Srebrnog medvjeda za režiju dobio je film Dragulji u odjeći, cjelovečernji prvijenac meksičko-bolivijske redateljice Natalije López Gallardo o tri žene u neravnopravnoj borbi s meksičkim kriminalnim podzemljem. 


Borba jedne žene u fokusu je i filma Kurnaz protiv Busha koji je na Berlinaleu osvojio nagrade za scenarij i najbolju glavnu ulogu (Meltem Kaptan). Jedan od najcjenjenijih njemačkih suvremenih redatelja Andreas Dresen donosi istinitu priču o majci koja je izbavila sina iz Guantanama.

Nostalgija

Nostalgija

Foto: - / Motovun Film Festival

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.