Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nikad istražena ostavština Drage Gervaisa donirana Festivalu Opatija

31.01.2019.

10:23

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Festival Opatija

Foto: Festival Opatija

Foto: - / -

Ustanova Festival Opatija primila je vrijednu donaciju dijela ostavštine Drage Gervaisa. "Zamisao na kojoj već duže vremena radimo polako se pretače u stvarnost, stoga smo vrlo zadovoljni", rekao je ravnatelj Ernie Gigante Dešković.

"U ruke nam je stigao dio ostavštine Drage Gervaisa o kojoj se dosad nedovoljno znalo. Zahvaljujem gospodinu Dušku Wölflu koji je ovu građu godinama čuvao i koju nam je sada ustupio", dodao je ravnatelj Ernie Gigante Dešković.

Duško Wölfl, riječki liječnik i prirodoslovac naveo je kako je građu dobio od Gervaisove obitelji, u čemu je važnu ulogu imala Gervaisova nećakinja dr. Vera Tomašić. "Drago mi je što će ovaj materijal, a riječ je o dvije kutije građe, napokon dobiti pažnju kakvu zaslužuje", naveo je.

"Ovdje imamo rijetke rukopise, obiteljske fotografije i dokumente među kojima ima doista intrigantnih stvari. Samo za primjer, imamo tu pismo Viktora Cara Emina koji se Gervaisu obraća s "tvoj stari meštar i nonić", izvorne verzije pjesama koje su kasnije mijenjane, što iz umjetničkih, što iz razloga cenzure, dokument u kojemu se vidi da je tijekom Drugog svjetskog rata Drago radio kao činovnik izvještajne službe itd. Sada slijedi posao proučavanja materijala, digitalizacija i slično. Zatim nam je u planu sve izložiti u centru Gervais kako bismo stvorili jedan pravi mali rudnik znanja za učenike, podsjetnik građanima na baštinu ovoga kraja i jedan od punktova znanstvenicima koji se bave ovom temom", zaključio je Gigante Dešković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.