Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nina Violić u hali Torpedo s potresnom monodramom "Lampedusa Beach"

04.07.2017.

15:34

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potresnu, aktualnu i snažnu monodramu "Lampedusa Beach" autorice Line Prose na Riječke ljetne noći donose redateljica Senka Bulić i glumica Nina Violić - u srijedu i četvrtak, 5. i 6. srpnja, u 21:30 sati u Torpedu.

Gostovanje u produkciji Kazališta "Hotel Bulić" u znaku je intenzivnog monologa o imigraciji, nastalome prema tekstu talijanske dramatičarke Line Prose, napisanom 2004. godine. To je gotovo proročanski tekst, jer je čak desetljeće prije nego li se Europa našla usred velikoga migracijskog vala, Prosa ispričala priču o potapanju broda pretrpanog izbjeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama jednog od najljepših europskih ljetovališta, koje postaje traumatično mjesto Europe. 

Među putnicima broda je i Shauba, mlada Afrikanka koja pripovijeda vlastito iskustvo: san o boljem životu i nepravdi u svijetu, ali i svoju iskonsku povezanost s vodom, sa svojim mediteranskim identitetom. Predstava postavlja pitanja o pojedinačnim slučajevima jednog ili tisuća stradalih ilegalnih migranata, pitanja o gostoprimstvu, prepoznavanju ili neprepoznavanju sebe u drugome i otvara problematiku pozicije žene. 

Shaubu poetski i dramatično tumači proslavljena filmska, kazališna i televizijska glumica, Riječanka Nina Violić. Dramska prvakinja HNK Zagreb ostvarila je mnogobrojne zapažene uloge, a u Rijeci se sjećamo njene nagrađene uloge Agafje iz Gogoljeve "Ženidbe" u režiji Jerneja Lorenzija iz 2002. godine, uloge Lucije Piplić iz Feydeauova "Magarca" u režiji Lasla Kesega iz 2005. te Merkl Franzove Erne iz von Horváthova djela "Kazimir i Karolina" u režiji Paola Magellija iz 2006. godine.

Tekst "Lampedusa Beach" praizveden je u Parizu u La Comédie-Française, a do sada je preveden na francuski, portugalski i engleski. U Italiji je tekst dobio dva prestižna nacionalna kazališna priznanja, a dio je autoričine "Trilogije o brodolomu", koju sačinjavaju "Lampedusa Beach", "Lampedusa Snow" i "Lampedusa Way".

Djelo je na hrvatski prevela Iva Grgić Maroević, scenograf i autor glazbe je Tomislav Ćurković, kostimograf je Oliver Jularić, oblikovatelj svjetla Nikša Mrkonjić, a ton je oblikovao Branimir Božak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.