Hrvatski radio

Radio Rijeka

08:41 / 17.11.2018.

Autor: Tatjana Sandalj, Hina

Noć kazališta u Rijeci počinje već prijepodne

Foto: HNK Zajc

Foto: HNK Zajc

Foto: - / -

Manifestacija Noć kazališta održava se treće subote u studenome, tjedan dana prije proglašenja Nagrada hrvatskog glumišta. Ove godine će u 54 mjesta u Hrvatskoj biti izvedeno 120 kazališnih predstava. Što očekuje riječku publiku?

Noć kazališta počet će u Rijeci već ujutro, u 11 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka uz predstavu "Tri praščića". Cijena ulaznica je samo 10 kuna.

Riječ je obliku sustavne popularizacije kazališne umjetnosti na svim izvedbenim razinama i za sve dobne skupine pa Noć kazališta podiže javnu vidljivost i učinkovito utječe na razvoj publike.

 

HNK Ivana pl. Zajca je pripremio program "Moć kazališta". Riječani koji na blagajni kazališta preuzmu besplatne propusnice, od 18 sati moći će u obilazak kazališne zgrade, od atrija i pozornice, kroz dvorane za probe, kazališni kafić i gala salon, do galerije.

U svakome od prostora moći vidjeti pripreme, vježbe i pokuse predstava koje su na repertoaru ili se tek pripremaju: za operu "Falstaff", baletne predstave "Serenada & Allegro"  i "4 bolera", predstavu za djecu i obitelj "Anche le pulci hanno la tosse /I buhe kašlju", predstavu za mlade "Naš odgoj", dramsku predstavu "Lolipop", popularni Zajc stand up te vježbe studenata studija Gluma i mediji.  

Posjetitelji će moći sami odabrati svoj put kroz kazališne prostore i kazališne probe, a proba iznenađenja očekuje one koje stignu do zborske dvorane te prvi otkriju i čuju dijelove nove predstave riječkog HNK.

 

Ri Teatar, u KUC-u Kalavarija, Noć kazališta počet će u 19 sati, uz edukativnu predstavu "Lucijina priča". U 21 sat počet će degustacija kazališnih scena - "Ri Bar", omnibus spektakl scena iz predstava Ri Teatra.

Nakon toga će publika koja ostane u dvorani birati naslov, žanr i glumce za "Premijeru u sat vremena" koja će onda biti i odigrana u 23:30. Odabrani glumci imate će sat vremena za pripremu komada. Ulaz na sve programe je besplatan, ali stolicu u gledalištu treba rezervirati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.