Hrvatski radio

Radio Rijeka

Noć knjige: knjiga kao prostor slobode!

22.04.2022.

12:56

Autor: Radio Rijeka

Noć knjige 2022

Noć knjige 2022

Foto: - / Noć knjige 2022

Najveća manifestacija koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige, počinje u petak 22. travnja i trajat će četiri dana. Ove godine tematizira i propitkuje slobodu i knjigu kao prostor slobode. Puno je zanimljivih događanja tim povodom diljem Primorsko-goranske županije.

250 gradova sudjeluje u 11. manifestaciji Noć knjige koja se održava po knjižnicama i knjižarama. Tom prigodom Slavko Kozina, član organizacijskog odbora manifestacije te predsjednik zajednice nakladnika pri Gospodarskoj komori ističe da je trend čitanja pitanje obrazovanja i pitanje zrelosti društva, ali i stila života. U tim brojkama vidi se kako prebrzo živimo i nema dovoljno vremena za ozbiljno čitanje, već su na djelu kratka, tzv. površna čitanja, kaže Kozina.


Gradska knjižnica Rijeka obilježit će Noć knjige u 18 sati u baru "Baltazar" u Dječjoj kući, u suradnji s Odsjekom za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci. Bit će predstavljeno prvo knjiško izdanje kriminalističkog romana Antuna Šoljana "Osumnjičeni". O knjizi će razgovarati sveučilišni profesori Mario Kolar i Saša Stanić te urednica i prevoditeljica Maja Šoljan


Hrvatsko književno društvo u petak i subotu organizira međunarodni kulturno-umjetnički program pod nazivom "Rijeka riječi". U 18 sati u Gradskoj vijećnici održat će se predstavljanje knjiga domaćih i međunarodnih autora. Od domaćih autora javnosti će se predstaviti korčulanski pjesnik Srđan Duhović "Nisam čovjek nego sam vrač" i pjesnikinja Ana Dudić sa zbirkom pjesama "Nebeska simfonija". 


U subotu u 11 sati u Book caffeu Dnevni boravak u Rijeci na rasporedu su Riječka književna jutra gdje će se predstaviti autori Suzana Mitrović i Valerio Orlić s novim izdanjima, a u 19 sati u Makedonskom kulturnom društvu Ilinden predstavit će se gosti, autori i autorice iz Siska i Srbije.


U Rijeci u Mjesnom odboru Potok održat će se večer domoljubne poezije u 18 sati.


U Kostreni, u Narodnoj čitaonici, u 19 sati Boris Roščić predstavit će knjigu "Area 051" u kojoj otkriva detalje grada Rijeke skrivene na javnim mjestima. U Opatiji u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Viktor Car Emin" u petak će nas na zanimljivo putovanje, u duhovni i svakidašnji život Indijanaca Lakota Siuxa, odvesti Igor Brajdić, umirovljeni sveučilišni profesor. 


Zanimljiv program održat će se i u Crikvenici s početkom u 18 sati predstavljanjem nove knjige Đurđice Ivančić Dusper "Od Kotora do mora i nazad", a nakon toga na rasporedu je knjiški nagradni kviz. 


Detalje programa Noći knjige u vašem mjestu provjerite na internetskoj stranici Noć knjige OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.