Hrvatski radio

Radio Rijeka

Noć knjige: kad zaljubljenici u čitanje izađu s knjigama u grad (i buseve)

21.04.2017.

15:32

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige, knjižničari diljem Hrvatske, pa tako i riječki, oboružat će se, kažu, s puno kave (cimet, mlijeko i šećer po želji), knjiga i opasnom namjerom da ostanu budni do samog kraja noći - i knjige.

U Gradskoj knjižnici Rijeka članovi čitateljskih klubova, zajedno s knjižničarima, već tradicionalno izlaze izvan zidova knjižnice i dobar glas o čitanju pronose svijetu i gradu. Već od 14 sati članice najbrojnijega čitateljskog kluba GKR-a, onoga nazvonog One - na terasi Caffea Filodrammatica glasno čitaju ulomke klupskih preporuka za čitanje svima koji ih žele slušati.

Predvečer kreće akcija bezglasnog čitanja na javnim mjestima. Kreće se iz Središnjeg odjela GKR-a u Filodrammatici na Korzu, svatko sa svojom odabranom knjigom, put autobusne stanice Riva, gdje se u 18 sati ukrcavaju na autobusnu liniju 2 u smjeru Trsata. Čitajući u autobusu, doći će do Dvorane mladosti, gdje se drugi dio akcije odvija na platou ispred Ogranka Trsat. Akcija je otvorena za sve koji se usuđuju u javnosti biti viđeni s knjigom!

Od 19 sati u Ogranku Trsat održava se igra Pogodi koja sam knjiga u sklopu otvorene noći čitateljskih klubova. S obzirom da novi članovi svakodnevno niču diljem odjela i ogranaka, ovo je prilika za sve zainteresirane da iz prve ruke doznaju što to, zapravo, čitateljski klubovi čitaju. Događanje je otvoreno svima.

Nešto kasnije, u samome centru grada, u 20 sati, Dječji odjel Stribor pretvara se u poetsku špiljicu nalik onoj iz davne inspiracije – filma Društvo mrtvih pjesnika. U sjećanje na članicu Elizu Bertone, koja je prije dvadesetak godina na istome mjestu začela i razvijala poetska druženja, čitat će se poezija iz njezine zbirke pjesama.

Šesto izdanje Noći knjige uvod je u sutrašnji Dan hrvatske knjige i preksutrašnji Svjetski dan knjige, a u Rijeci se potom od ponedjeljka nastavlja Tjedan dobre dječje knjige, o čijem bogatom programu i sadržaju možete više saznati ovdje. Dobro vam čitanje!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.