Hrvatski radio

Radio Rijeka

Noć muzeja: izložbe, predavanja, radionice, koncerti, izleti

29.01.2015.

21:25

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Noć je muzeja, što znači da od 18 do 1 sat muzeji, knjižnice, arhivi i slične kulturne institucije pripremaju posebne programe i ne naplaćuju ulaznice.

Otvaraju se nove izložbe, obilaze postojeće, sudjeluje na radionicama, peku se fritule, čak se kuha i grah, kao primjerice ispred Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. I to vojnički grah, jer se večeras otvara izložba o Domovinskom ratu Ratne boje, a bit će izveden i performans Ratnici Sandy UranIzabele Peculić i Anamarije Reljac. Izložba je nastala u suradnji s brojnim kolekcionarima vojne baštine, ratnim fotoreporterima i snimateljima, a njezini su autori Damir Batistić i Ivo Mileusnić.

U isto vrijeme u Malom salonu na Korzu počinje otvorenje izložbe Wonderful Things Will Happen. Autori Damir Žižić i Kristian Kožul istražuju kako nam marketinška industrija servira ideje sreće, naizgled dostupne svakome od nas. Elegantni radovi dvojca Žižić/Kožul na prvi pogled stvaraju osjećaj ugode na koji smo navikli u marketinškim kampanjama i novouređenim dućanima, no ubrzo posjetitelj shvaća i osjeća da ulazi u drugačiji svijet - svijet stvarnosti. Izložba je dio projekta Spajalica 2015 riječkog MMSU-a.

Noć muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo već deset godina zaredom, a u njemu ove godine sudjeluje više od 200 kulturnih institucija iz više od stotinu gradova i mjesta u Hrvatskoj. Atraktivni i besplatni programi svake godine privlače sve više posjetitelja, pa je tako lani zabilježeno rekordnih 360 tisuća posjetitelja u cijeloj Hrvatskoj, a od toga ih je 20 tisuća posjetilo riječke muzeje i galerije.

U Prirodoslovnom muzeju provjerite koja su njihova najveća otkrića, i to uz kroštule i glazbu bendova The Copycats i Atmospheric, a oni koji su se za to prijavili krenut će autobusom na besplatni izlet u otkrivanje Gorskoga kotara. U Muzeju grada Rijeke pogledajte izložbu Stakleni objekti Silvestra Ulricha, gdje su raskošne boje staklenih reljefa naglašene posebnim svjetlosnim i zvukovnim efektima.

U Državnom arhivu u Rijeci u 20 sati otvara se izložba o Velikom, odnosno Prvome svjetskom ratu od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar. U Kući Klović u Grižanama pokraj Novog Vinodolskog otvara se izložba Hommage Kloviću autora Nenada Petronija uz koncert Marija Šimunovića na gitari te Maje i Valtera Veljaka na violini i kontrabasu.

Oprostite... a kako do vrha Učke? naziv je izložbe koja se u 20 sati otvara u Hrvatskome muzeju turizma u Opatiji. Njome se predstavlja Zbirka dr. Albina Edera, bečkog liječnika koji je krajem pretprošlog stoljeća došao u Lovran i među prvima zagovarao ideju povezivanja Učke s obalom još uvijek nepostojećom žičarom. Druženje će biti uz kuhano vino, čaj, fritule i glazbu ženskog dvojca The Blondes. 

Zvončarska muzejska zbirka u Rukavcu u 20 sati otvara izložbu Zvončar u fokusu, dok Zavičajni muzej Drenove poziva od 17 sati na radionicu 3D printanja koju organizira Gradska knjižnica Rijeka. U Galeriji Decumanus u Krku saznajte kako je to bilo kad otok nije bio otok i zavirite u 110 milijuna godina geološke prošlosti otoka.

Riječki Astronomski centar nudi filmove, predavanja, prezentacije i radionice o svjetovima u rasponu od golemih prostranstava svemira do sićušnog, ali ništa manje bogatog svijeta pod mikroskopom. Od 18 do 1 sat nudi i seriju 15-minutnih prezentacija I ti možeš biti nebeski tragač o tome kako se orijentirati na nebeskom svodu, kako prepoznati najsjajnija zviježđa te znati koji su objekti najzanimljiviji za promatranje običnim dalekozorima.

Sve informacije o Noći muzeja možete pronaći na internetskim stranicama manifestacije, a detaljni program najvećih muzeja u Rijeci i okolici pogledajte u privitku ispod teksta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.