Hrvatski radio

Radio Rijeka

Noć muzeja: o inovacijama i digitalnoj budućnosti

01.02.2019.

13:48

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Uz ovogodišnju temu Noći muzeja "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost" u petak, 1. veljače, će u tim iskustvima uživati i publika svih muzeja u Primorsko-goranskoj županiji. Programi su razni, a ulaz je svugdje - slobodan!

Digitalne tehnologije pretvaraju muzeje u atraktivne, uzbudljive prostore u kojima se baština čuva na tradicionalne, ali predstavlja na suvremene načine koji posjetiteljima nude nova iskustva.

Svi muzeji u Primorsko-goranskoj županiji te dio galerija i izložbenih prostora, pripremili su posebne programe, koncerte, performanse, igre, čaj i kuhano vino i najvažnije - slobodan ulaz. Programi uglavnom počinju u 18, a ponegdje traju i do jedan ujutro.

Osim u najvećim riječkim muzejima: Muzeju grada RijekeMuzeju moderne i suvremene umjetnostiPomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja te Prirodoslovnom muzeju; Noć je i u Sveučilišnoj knjižniciAstronomskom centru, galerijama Kortil i Principij, a onda i u Opatiji, na Drenovi, Brodu na Kupi, Kastvu, Crikvenici, u Lipi te na Rabu. Odaberiti lokaciju i provjerite kakav je program - ovdje.

U Noći muzeja Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Malom salonu otvara izložbu Hommage crtežu kojom predstavlja crteže iz svog fundusa među kojima su radovi Dušana DžamonjeJosipa Vanište, Mirjane VodopijaRaula Goldonija i Richarda Mortnsena, a u prostoru u Krešimirovoj zatvara međunarodnu izložbu Bijeg.

Prirodoslovni muzej predstavlja nove ideje, tehnologije i inovacije u planovima razvoja muzeja te interaktivnu video instalaciju MikrostruktureU Galeriji Kortil, uz već postavljenu izložbu iz područja novih medija Renate Petani bit će otvoren i postav autora Dominika Grdića. Obzirom na nove umjetničke medije u Kortilu će se, od 19 sati, razgovarati o ulozi i budućnosti galerija. 

Izložba Liburnija u Velikom ratu bit će otvorena u Memorijalnom centru Lipa pamti, a to će biti i tema predavanja što će ga održati Miljenko Ujčić iz Rodoslovnog centra Kastavštine i Liburnije. Poslušajte što smo izdvojili:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.