Hrvatski radio

Radio Rijeka

Noć muzeja: svake godine sve više izlagača, programa i posjetitelja

28.01.2016.

14:30

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U noći s petka na subotu muzeji, galerije, knjižnice te mnoge kulturne i znanstvene ustanove širom Hrvatske, pa tako i u Rijeci i okolici, otvorit će svoja vrata za Noć muzeja. Posjetiteljima će ponuditi brojne izložbe, radionice, predavanja, koncerte i posebne programe.

Ulaz je besplatan, a očekuje se, kao i uvijek u proteklih deset godina, velika posjećenost. Noć muzeja odavno se već udomaćila i u drugim kulturnim i znanstvenim ustanovama – ukupno ih u Hrvatskoj sudjeluje 250 u više od stotinu gradova.

U Rijeci gotovo da i nema kulturne institucije koja će te noći biti zatvorena. Vrata posjetiteljima otvaraju se u 18 sati, a zatvaraju tek u 1 sat nakon ponoći. U Pomorskom i povijesnome muzeju Hrvatskoga primorja može se, između ostaloga, razgledati novi stalni postav na drugome katu, koji prikazuje povijest našega kraja od najranijeg doba pa sve do baroka – i to uz koncert violinista Črtomira Šiškovića, koji prati izložbu o velikome Tartiniju.

Noć muzeja postala je iznimno popularna manifestacija koja svake godine - a ovo je njezino 11. izdanje - bilježi stalni porast posjetitelja, i to u čitavoj Hrvatskoj. Bogat riječki program ujedno je i dio promocije kandidature grada za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, naglašava voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović. Tu priliku imaju još samo tri hrvatska grada - uz Rijeku, to su Osijek, Pula i Varaždin - a utrka za prestižni naslov postaje sve napetija jer se rezultati drugoga kruga natjecanja očekuju u ožujku.

Prirodoslovni muzej, osim razgledavanja postava u svojoj matičnoj zgradi, Riječane vodi na večernji izlet u Delnice i Kaštel Zrinjskih u Brodu Na Kupi. Besplatni autobus polazi u 20 sati sa stajališta pokraj Mosta hrvatskih branitelja, a vraća se u Rijeku oko 1 sat poslije ponoći.

Sveučilišna knjižnica u Noći muzeja nam nudi priliku da naučimo osnove staroga hrvatskog pisma glagoljice, a po prvi puta će javnosti predstaviti vrijedno bibliofilsko izdanje - faksimil "Misala hruackog", tiskanog u riječkoj glagoljskoj tiskari Šimuna Kožičića Benje

Muzej moderne i suvremene umjetnosti nudi posljednju priliku za razgledavanje izložbe Momčila Goluba uz dva stručna vodstva - u 19 sati za djecu i u 21 sat za odrasle, dok će u Malom salonu u 20 sati otvoriti izložbu sarajevskog fotografa Ivana Hrkaša koji se predstavlja serijom fotografija kupača s pećinske plaže Trojka, koje je snimio za svoga rezidencijalnog boravka u Rijeci.

Zavičajnome muzeju Drenove, nekadašnjega pograničnog područja, bavit će se upravo granicom - od predavanja koje će održati Tea Perinčić pa do karikatura o granici. Muzej grada Rijeke poziva na dvije trenutno postavljene dvije izložbe - a to su "Tradicijske barke Jadrana" kojom se izlaže hrvatska pomorska baština te "Kazalište priča" o povijesti riječkog teatra i njegove zgrade.

Prvi se put Noći muzeja pridružuje riječka Akademija primijenjenih umjetnosti. Pripremili su izložbu o Akademiji kroz povijest, studenti će izlagati svoje radove, a pripremili su i glazbeni program. Fotoklub Rijeka će Galeriju Principij pretvoriti u veliki laboratorij za razvijanje analognih fotografija, pa je to prilika da se podsjetimo ili prvi put uđemo u svijet fotografije kakva je bila prije mobitela i Instagrama.

Noć muzeja bit će živa i u okolici Rijeke. Mnoštvo programa i izložbi pripremili su muzeji i galerije na otocima Krku, Cresu, Rabu i Lošinju, u Opatiji, Kastvu, Matuljima, Novom Vinodolskom, Ogulinu, Lipi, Delnicama... Većina muzeja i galerija pripremila je i glazbeni program te prigodno snizila cijene svojih kataloga, suvenira i knjiga.

A kad se u Rijeci napokon zaželite predaha od obilaženja muzeja i galerija, u Starom gradu vas Cukerin poziva na kolače uz koje nudi besplatnu okrjepu čajem. Manifestaciju Noć muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo, a osmislile su je Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.