Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:25 / 02.02.2019.

Autor: Hina

Noć muzeja - tradicionalni muzejski sadržaji na suvremen način

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

U Noć muzeja i ove su se godine uključile i brojne riječke kulturne ustanove. Zanimljiivi programi, tematski usmjereni na inovacije i digitalnu tehnologiju, u muzeje, galerije i knjižnice privukli su djecu i odrasle.

Za Noć muzeja u Rijeci je u galeriji Mali salon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti otvorena izložba "Hommage crtežu", na kojoj je predstavljen izbor crteža iz zbirke muzeja. Tako su predstavili svoj online katalog zbirki grafika, slika, fotografija, plakata, skulptura i crteža na tabletima u galeriji, kako bi popularizirali ovaj servis. U sjedištu MMSU-a u kompleksu Benčić posjetitelji su mogli razgledati međunarodnu izložbu "Bijeg" te izložbu Đorđa Jandrića "Hrpa Anastazija".

U riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja zvijezda programa bila je robotica Pepper, koja je muzicirala i recitirala. Pepper je s učenicima Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova sudjelovala u izvedbi kompozicije koju je posebno za ovu priliku skladala profesorica Anita Primorac. (N. D.)

Pomorski i povijesni muzej priredio je predavanja i predstavljanja o korištenju IT tehnologija u očuvanju kulturne baštine te o odnosu muzeja i njihove građe i suvremenih tehnologija i tehnika.

Djelatnici Prirodoslovnog muzeja posjetiteljima su predstavljali nove ideje i smjernice razvoja zbirki, stručnih i znanstvenih istraživanja te pokazali kako će izgledati novi stalni postavi u sjedištu muzeja u Rijeci te podružnici u Brodu na Kupi. Uz to, pomoću videomaterijala, predstavljeni su značajniji tehnološki pomaci i inovacije u tom muzeju od osnutka do danas.

Muzej grada Rijeke otvorio je građanima svoju tekuću izložbu likovnog umjetnika Maura Stipanova, a mogla se pogledati i metalna tuba - vremenska kapsula ugrađena u zgradu HNK Ivana pl. Zajca prilikom izgradnje 1885. godine. U njoj su se nalazili planovi izgradnje i drugi dokumenti iz tog vremena.

U stalnom postavu Glagoljica Sveučilišne knjižnice u Rijeci posjetitelji su pogledali izložbu fotografija Petra Trinajstića o životu i djelovanju arheologa Branka Fučića, a u Galeriji Principij Fotokluba Rijeka izložbu fotografija Borislava Ostojića. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.