Hrvatski radio

Radio Rijeka

[ANKETA] Dolazite li na Noć muzeja ili preskačete?

26.01.2023.

17:40

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

Noć muzeja 2023.

Noć muzeja 2023.

Foto: promo / promo

Riječki muzeji sudjeluju u ovogodišnjoj Noći muzeja uglavnom mogućnošću razgledavanja svojih stalnih zbirki i aktualnih izložaba, ali i nizom zabavnih i edukativnih radionica i drugih događanja. Slično je u muzejima i srodnim zbirkama posvuda po Primorsko-goranskoj županiji, a spomenuli smo i mogućnosti koje se nude u gradu Pagu. Provjerite u nastavku:

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja predstavit će knjigu Branka Belamarića "Viški boj u svjetlu brodskog naoružanja", priredit će se radionica oživljene povijesti za djecu uz sudjelovanje udruge Ordo Sancti Viti u okviru Kulturno turističke rute Putevima Frankopana, a predstavit će se i audio vodič tog projekta.


Priredit će se i stručna vodstva po stalnom postavu, a kustos Ranko Starac vodit će zainteresirane po stalnom postavu "Tragovi vremena", uz prevođenje na znakovni jezik. Predstavit će se i nova muzejska web i mobilna aplikacija, a učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova priredit će koncert.


PPMHP ima i dvije izdvojene zbirke, Memorijalni centar Lipa pamti i Muzejsku zbirku Kastavštine, pa će se i tamo prigodno obilježiti Noć muzeja.


Prirodoslovni muzej Rijeka omogućuju besplatan ulaz za sve posjetitelje od 18 do 24 sata. Priredit će niz kratkih edukativnih aktivnosti za djecu i obitelji te će predstaviti uzorke i muzejske predmete u zbirkama muzeja koji imaju posebno značenje u smislu prirodne baštine, znanstvenih istraživanja, povijesti i edukacije. 


Kustos Marcelo Kovačić priredit će stručno vodstvo kroz izložbu "Novoopisane ribe Prirodoslovnog muzeja Rijeka", a bit će organiziran i zabavni kviz iz općeg znanja te koncert riječke grupe Padre. Poseban program organiziran je i u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi. 


Muzej grada Rijeke otvara svoje tri lokacije: Palaču šećera, zgradu Kockica i izložbu "Riječki Torpedo prvi na svijetu" na Žabici, za besplatni obilazak. U Palači šećera može se razgledati stalni postav o povijesti Rijeke te industrijske lokacije na kojoj je kompleks Benčić, a u Kockici tekuća izložba "Linearne spiralne fuzije" riječkog slikara Dražena Filipovića Pegle.


U Palači šećera bit će održane dvije poučno-kreativne radionice. To su Escape room, s potragom za ukradenim predmetom s mozgalicama, pravim i krivim tragovima, šiframa i lokotima, te likovna radionica "Izradi sovu zaštitni znak Noći muzeja". Više o programu Muzeja grad Rijeke pronađite OVDJE.


Drugi dio izložbe koja predstavlja radove Dražeba Filipovića Pegle možete razgledati u Galeriji Juraj Klović u Verdijevoj ulici u Rijeci do 22 sata.


Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvara vrata za sve posjetitelje izložbe Raffaele Crispino "Želimo ogledala Putovanje u matricu kolonijalizma" i Ines Matijević Cakić "Kuća bez temelja". Tijekom večeri nastupit će učenice Plesnog ansambla škole za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica. Detalje programa provjerite OVDJE.


U riječkoj Galeriji Filodrammatica na Korzu od sinoć je otvorena izložba slovenske novomedijske umjetnice Robertine ŠebjaničNjezini su radovi interdisciplinarni, često vrlo poetični, a istovremeno povezani sa znanošću i drugim područjima društvenog djelovanja. Echinoidea Future — Adriatic Sensing je umjetnička audio-vizualna instalacija koja se bavi trenutnim bio-geološkim i morfološkim uvjetima u okolišu morskih ježinaca, u kojem se bilježi drastično smanjenje razine kisika. Izložba je danas otvorena do 20 sati, uz slobodan ulaz. 


Noć muzeja u JGL Muzeju farmacije u Rijeci od 18 sati do ponoći, uz besplatan ulaz, nudi nagrađivani stalni postav Muzeja farmacije. Suveniri će se moći nabaviti po prigodnim cijenama, a posebna atrakcija bit će izrada koktela na laboratorijskom stolu, u suradnji s riječkim Apotheca barom. Bit će iznenađenja i za najmlađe. 


Posjetiteljski i Interpretacijski centar Kraljevica u Dvorcu Nova Kraljevica za građane će biti otvoreni od 18 do 22 sata, a nakon radionice za najmlađe predviđeno je stručno interpretacijsko vodstvo koje će posjetitelje upoznati s pričom o Dvorcu Nova Kraljevica i poznatoj uroti zrinsko-frankopanskoj.


Na Krku, u Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak goste očekuju od 18 sati do duboko u noć. Program uključuje otvorenje izložbe, organizirano vođenje kroz postav gostujuće izložbe te organizirano vodstvo kroz stalni postav DUBoak-a. Od 18 do 20 sati bit će otvorena i Arheološka zbirka Cickini, u Sv. Vidu-Miholjicama.


Nije svima baš blizu, ali nije ni neizvedivo: u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju program traje od 18 do 23 sata, a osim stalnog postava ponuđena je i izložba "Moć muzeja – Veličina malog crteža". Crtež je univerzalan način izražavanja i stariji je od pisane riječi, a u izložit će manji dio crteža iz fundusa Zbirke Andra Vida Mihičića,  Umjetnička zbirka Lošinjskog muzeja.


Turistička zajednica Grada Paga poziva Vas na besplatno razgledavanje izložbi u gradu Pagu od 18 do 20 sati. Otvorena će biti Galerija paške čipke, Etno kuća KUD-a Družina i izložba Bartula Kašića na Trgu Petra Krešimira IV te stalni postav izložbe solarstva u Magazinu soli i stalni postav izložbe crkvene umjetnosti u Benediktinskom samostanu sv. Margarite.


Hoće li Riječani večeras posjećivati muzeje provjerio je Ivan Ribarić:

Noć muzeja - anketa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.