Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova avantura Motovun film festivala zove se - Cinehill!

02.06.2023.

16:32

Autor: Nenad Lučić

Petehovac, 1035 m nad morem: sanjkalište se pretvara u kino na otvorenom, a skijalište postaje kamp za posjetitelje

Petehovac, 1035 m nad morem: sanjkalište se pretvara u kino na otvorenom, a skijalište postaje kamp za posjetitelje

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Motovun Film Festival ove godine obilježava dvadeset i pet godina postojanja, a tim će se povodom, nakon Istre, drugi dio festivalskog programa krajem srpnja odvijati u Gorskom kotaru, najavljeno je u petak tijekom konferencije za novinare na izletištu Polane nedaleko Delnica. 

Uvod u ta događanja na dvije lokacije, bit će filmski festivalski program namijenjen djeci i mladima u Delnicama sredinom lipnja. Trodnevni dio festivala u Motovunu počinje 22., a od 26. do 29. srpnja slijedi nastavak na prostoru Planinskog centra Petehovac u Gorskom kotaru. 


Povezujući istarsko brdo i goranske planine Motovun Film Festival, nakon četvrt stoljeća, znatno mijenja dosadašnji koncept, ali i naziv, naglasio je najavljujući ovogodišnji festivalski program direktor Igor Mirković koji u Motovun poziva sve koji žele da zatvorimo jedno poglavlje Festivala, jer on više nikada neće biti isti. 


"Pozivnicu u Gorski kotar upućujemo svima koji s nama žele krenuti u jednu novu avanturu. Naš je dosadašnji slogan bio 'Dobrodošli na brdo filmova', a ove godine s brda odlazimo u planinu, na 1035 metara nadmorske visine. Kako sada festival više nije isključivo vezan za jednu lokaciju nadjenuli smo mu novo ime - Cinehill, pa opet, kroz igru riječi, govorimo o brdu filmova", rekao je.


Poslušajte izjavu:

Mirković: Dođite na Cinehill!

Motovun Film Festival će se, osim na istarskom brdu, odvijati i na goranskoj lokaciji Planinskog centra Petehovac

Motovun Film Festival će se, osim na istarskom brdu, odvijati i na goranskoj lokaciji Planinskog centra Petehovac

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Festivalski slogan "dobrodošli na brdo filmova" ostaje aktualan, no kako će se program događati na dvije brdovite lokacije, festival, nakon četvrt stoljeća dobiva novi naziv – Cinehill. Njegov je autor kreativni direktor festivala i filmski redatelj Nevio Marasović, koji vjeruje da će dio programa u Gorskom kotaru, ne samo zbog filmskih sadržaja, već i klimatskih uvjeta u najtoplijem dijelu ljeta biti pravo osvježenje. 


Osvježenje, ali i izazov, pridodat će za festivalsku logistiku zadužen Ivan Rajković, jer, kako kaže, nije lako festival dovesti u planinu. Međutim, to neće biti zapreka da se na 1035 metara nad morem, postave filmske kupole pod kojima će se nalaziti 300 mjesta za gledatelje. Sanjkalište na Petehovcu pretvara se u kino na otvorenom, a skijaški teren u kamp za posjetitelje. 


Festivalski noviteti dodatni su izazov i za selektorski tim, jer, kako ističe Milena Zajović, ove godine se praktički rade dva festivala s istom dušom, ali i dvije različite publike. Temeljni kriterij pri odabiru naslova dugometražnih filmova ostaje nepromijenjen, jer oni će i dalje biti opreka onom što uglavnom gledamo u mainsteram kinima. 


Teško se oteti dojmu da najprestižniji dio festivala ipak ostaje program kratkometražnih filmova, jer on se, podsjeća Inja Korać, realizira kroz partnerstvo s Europskom filmskom akademijom. Točnije pobjednik ovog programa direktno postaje jedan od kandidata za najbolji europski film ove godine. Ta je činjenica selektorima donijela ogromnu količinu posla, jer od 1158 pristiglih naslova, za prikazivanje treba odabrati njih 25. 


Uvod u glavni dio festivala bit će sredinom lipnja program Timpetill nazvan po književnom predlošku, koji nudi priču o gradu bez roditelja, a u festivalskom okruženju postaje trodnevni sadržaj u Delnicama, posvećen filmovima za djecu i mlade. Za razliku od Timpetilla, namijenjenog najmlađim gledateljima, edukaciji mladih autora ovoga će ljeta vrata iznova širom otvoriti Kampus Motovun.


Poslušajte priču:

Od Motovuna do Cinehilla

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.