Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova dimenzija klasika: premijera "Mali princ, pjesma o ljubavi"

29.01.2019.

14:32

Autor: Olivera Vinković, Hina

Prizor iz predstave (Foto: GKL Rijeka)

Prizor iz predstave (Foto: GKL Rijeka)

Foto: - / -

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, u koprodukciji s Lutkovnim gledališčem Ljubljana, premijerno će, 29. siječnja, izvesti predstavu "Mali princ, pjesma o ljubavi", Jere Ivanc po motivima Antoinea de Saint-Exuperyja. Premijera u Ljubljani bila je 17. siječnja.

Redateljica predstave je Yulia Roschina, dramaturginja Staša Prah, scenografkinja i kostimografkinja Vasilija Fišer, autorica glazbe, zvučnih efekata i video projekcija Mateja Starič, koreografkinja Magdalena Reiter, a nastupaju glumac riječkog kazališta Tilen Kožamelj i glumica ljubljanskog Zala Ana Štiglic.

Predstava je dio potprograma Dječje kuće nazvan "Priče s krova", u kojem se razvijaju programi suvremene izvedbene forme, poput pripovjednog kazališta ili lutkarsko kazalište u kombinaciji s drugim medijima. Višeslojnost "Malog princa" u ovoj izvedbi pokazuje smjer u kojem želimo ići u okviru Dječje kuće 2020. godine, kao i odlučnost da ne podcjenjujemo publiku, kazala je voditeljica programskog pravca Dječja kuća projekta EPK 2020 Jelena Milić.

Ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir istaknula je da ovo nije samo prijenos priče "Malog princa" na scenu, nego suptilan i poetičan prikaz te knjige.

Predstava se bavi intimom i ljubavlju, nije klasična lutkarska predstava, nego igrana dramska, uz video projekcije i korištenje lutkarske tehnike na momente, rekla je.

Riječka premijera je 29. siječnja, u 18 sati, u GKL Rijeka. Na repertoaru je u srijedu, 30. siječnja, u 18 sati te 5., 6. i 7. veljače, u 18 sati. 

Predstava je namijenjena djeci starijoj od 12 godina, a to je novina na sceni GKL Rijeka, pokušaj obraćanja uzrastu koji uglavnom nije primarno zainteresiran za kazališne predstave, a time se ostvaruje i misija rada s publikom, rekla je ravnateljica Lupi Alvir.

Redateljica predstave Yulia Roschina rekla je da su u početku namjeravali učiniti pravu lutkarsku predstavu za djecu stariju od pet godina, ali da je tijekom rada na njoj zaključeno da se krene drugim smjerom. Druga dimenzija, drugačija postava, govori ravnateljica GKL-a Lupi Alvir, poslušajte:

Autorska ekipa predstave pred novinarima (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Autorska ekipa predstave pred novinarima (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.