Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova izložba Galerije Kortil – "U sjeni"

12.01.2022.

08:20

Autor: HRT - Radio Rijeka

izložba "U sjeni"

izložba "U sjeni"

Foto: - / Galerija Kortil

Izložbom "U sjeni" Maka Hubjera i Bože Domazeta Galerija Kortil programski otvara sljedeću, 2022. godinu. Ova izložba koja se otvara 13. prosinca u 19 sati nagrađeni je projekt 4. izdanja natječaja A4 iz 2021. godine koji spaja studente diplomskih studija umjetničkih akademija i studija povijesti umjetnosti u Hrvatskoj.

Potaknut fenomenima ideoloških uplitanja u javni prostor, rad pred Vama korak je u promišljanju složenog odnosa spomenika, sjećanja i prostora u koji se on postavlja. Dvije video instalacije srž su rada Maka Hubjera, u kojima se autor fokusira na samu sjenu spomenika propitujući svojom daljnjom akcijom njezinu zbiljsku, ali još i više simboličku narav. Naizgled fragilna i nestalna pojava postaje fokusom i nositeljem cijele dramaturgije te izrazito složene pripovijesti.

kustos izložbe Božo Domazet

Instalacije prikazuju proces čišćenja sjene spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u dva najveća hrvatska grada, Zagrebu i Splitu. Ovaj umjetnikov pristup zapravo je pokušaj otkrivanja tenzija koje su osnova, ne samo određenih povijesnih narativa koji se kroz umjetnost plasiraju u javnom prostoru i široj domeni javnog komuniciranja, već́ i višestrukih i nepredvidivih procesa distorzije, reinterpretacije i brisanja.


Izložba će ostati otvorena do 8. siječnja 2022. godine. Radno vrijeme Galerije Kortil je radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati, ulaz je slobodan.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.