Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:12 / 12.07.2019.

Autor: Tatjana Sandalj

Nova izložba: retrospektiva Vlade Marteka u riječkom MMSU

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Prva riječka retrospektivna izložba konceptualnog umjetnika Vlade Marteka bit će otvorena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u 20 sati, a ima više naslova: "Umjetnost ljubavi moja"; zatim "Ova poezija bolja je od idealne" te "Predizložba idealne izložbe".

Tristotinjak radova predstavlja širok raspon medija, pristupa i tema, a zajednički im je eksperimentalni tretman jezika.

"Čitajte Kamova" je slogan koji se u Rijeci periodično vraća. Podsjećamo, riječ je o Pjesničkoj agitaciji 8. iz 1981. godine čiji je autor Vlado Martek.

Predizložba idealne izložbe, kako kaže jedan od podnaslova Izložbe s više naslova, trudi se upoznati publiku s "...umjetnikom kojem su prekoračenja, kontradikcije i djetinja neuklopivost bitne sastavnice stvaranja. Donosi poeziju bolju od idealne poezije usustavljenu u Martekov poetični pristup stvarnosti koji potiče na njezino drugačije sagledavanje i pojačava svijest o tome što i kako gledamo i čitamo. U percepciju unosi oprez, uz humor kao obrambenu distancu pred kolebljivosti materijalne stvarnosti, ali otkriva i dobrodošao sentiment. Umjetnost, ljubavi moja, reći će Martek", a mi citiramo iz teksta koji prati izložbu.

Vlado Martek je umjetnički rođen u maternici Grupe šestorice autora (1975.–1979.), a umjetničku djelatnost raširio je na svašta unutar likovnoga: od autorskih knjiga do grafita i murala. Poeziju je dekonstruirao u Predpoeziju (poetski objekti, slogani, elementarni procesi u poeziji, akcionizam), Poeziju (klasično pisanje), i Postpoeziju (pisanje bez autocenzure, konfesionalnost). Objavio je nekoliko klasičnih knjiga poezije i eseja, stoji u njegovoj biografiji, među ostalim.

Fragmentarni uvid u više tisuća radova Vlade Marteka u Rijeci će biti dostupan do 8. rujna kao dio pretprograma Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, a u ponešto izmijenjenoj i dopunjenoj verziji bit će postavljen početkom 2020. i u Mestnoj galeriji u Ljubljani. 

Poslušajte kako govori o izložbi, riječima, poziciji alternativnog umjetnika koju treba njegovati te oodgovara na pitanje jesmo li u vremenu u kojem komuniciramo emotikonima - ubili romantiku: 

Vlado Martek: Poziciju alternativca treba njegovati, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.