Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova izložba u Kortilu: Prijelaz / Passaggio / The Passage

15.02.2023.

11:40

Autor: Tatjana Sandalj

Prijelaz preko rijeke, ilustracija za izložbu Prijelaz / Passaggio / The Passage

Prijelaz preko rijeke, ilustracija za izložbu Prijelaz / Passaggio / The Passage

Foto: - / Galerija Kortil

Izložba Prijelaz / Passaggio / The Passage selme banich i Marijane Hameršak, nastala u suradnji s kolektivom Žene ženama, bit će otvorena u Galeriji Kortil u Rijeci u srijedu 15. veljače u 19 sati. Prijelaz je zbirka memorijalnih portreta izrađenih od crvenog i crnog konca, na botanički obojanoj tkanini, koji čine spomen-platno posvećeno umrlima na granicama i u ime granica, najavile su umjetnice.

"Komemoracijom na živote ljudi koji su umrli na migrantskom putu kroz Balkan, čije je živote odnio neumoljivi europski režim smrti, pozivamo na čin iskapanja istine, na prepoznavanje i osudu prošlosti i sadašnjosti fašizma, kako bismo utrli put individualnom i kolektivnom iscjeljenju, prijelazu iz normaliziranih tragedija granica u zajedničko učenje, osnaživanje i brigu", kažu autorice u najavi izložbe i svih aktivnosti koje će se događati uz nju.


Izložba ostaje otvorena do 3. ožujka, radinim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati, a ulaz je slobodan. Na dan zatvaranja izložbe planiran je poseban program: radionica izrade podloga za ljude u pokretu, razgovor autorica s publikom te prigodna šetnja do riječke luke.


Umjetnička, komemorativna i dekolonijalna praksa spomen-platna Prijelaz nastavlja se na osmomartovski protestni transparent "Ne mogu nas sve pobiti" kolektiva Žene ženama i selme banich te Memorial Page Transbalkanske solidarnosti, a temelji se na terenskim istraživanjima projekta ERIM (Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika) što su provedena u ljeto i jesen 2020. u Karlovačkoj županiji, području najčešćih i najsmrtonosnijih potajnih prelazaka iz Bosne i Hercegovine u EU.


Društveno angažirana umjetnička praksa selme banich utemeljena je u procesualnom, istraživačkom i aktivističkom radu, a politički je nadahnuta anarhizmom i feminizmom. Viša znanstvena suradnica Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu  dr. sc. Marijana Hameršak je, između ostaloga, s Eminom Bužinkić uredila zbornik radova "Kamp, koridor, granica: studije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu" i voditeljica projekta Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika Hrvatske zaklade za znanost.


Kolektiv Žene ženama, kroz angažiranu umjetnost, okuplja žene koje žele da im Hrvatska postane dom, sa ženama kojima Hrvatska već jest dom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.