Hrvatski radio

Radio Rijeka

18:58 / 21.02.2022.

Autor: Tatjana Sandalj

"Izdale ste partiju!"

Vi ste partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete.

Vi ste partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete.

Foto: - / MMSU Rijeka

Trogodišnji projekt Andreje Kulunčić i suradnica o ženskoj memoriji političkog logora na Golom otoku predstavlja se danas u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci izložbom "Vi ste partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete". 

Postav je dostupan od danas, 22. veljače u 14 sati, otvorenje izložbe zakazano je za 19 sati, a izložba ostaje otvorena do 20. ožujka. U međuvremenu, posjetiteljice mogu sudjelovati u izradi antispomenika zatvorenicama političkog logora Goli otok. 


Ovim projektom je Andreja Kulunčić reagirala na činjenicu da su u dominantnom povijesnom narativu o političkom logoru Goli otok, kao i u javnom govoru o njemu, u potpunosti potisnute specifičnosti ženskog iskustva traume, pa čak i postojanje ženskog logora u kojemu je od 1950. do 1956. boravilo više od 850 žena osuđenih zbog povezivanja s Informbiroom.


U izradi anitspomenika posjetiteljice mogu sudjelovati u radionicama izrade figurica od gline: 850 žena za 850 žena, a prva će biti održana već na dan otvaranja izložbe od 15 sati. Osim toga, na crvenim papirnim trakama posjetitelji će moći upisati ime s dostupnih popisa zatvorenica političkog logora na Golom otoku. 


ženskoj strani Golog otoka govorit će se 22. veljače za okruglim stolom u kojem sudjeluju Irena Bekić, Renata Jambrešić Kirin, autorica Kulunčić, Anca Verona Mihulet i Dubravka Stijačić


Ali to nije sve u dijelu izložbe koji je nazvan zonom sudjelovanja. Dakle, radionice izrade glinenih figurica vodit će Kulunčić srijedom i petkom u 16 sati, te subotom i nedjeljom u 12 sati, a namijenjene su ženama i za njih se ne treba ranije prijaviti. 


Široj publici namijenjene su čitateljske večeri na kojima sudjelovanje treba prijaviti na elektroničku poštu 850zena@gmail.com, a raspored im je: 

- srijeda 23. veljače u 18 sati, "Što je logor?" moderatorica Renata Jambrešić Kirin;  

- petak 4. ožujka u 18 sati, "Moći užasa i granice solidarnosti" moderatorica Sarah Czerny

- petak 11. ožujka u 18 sati, "Granice tijela: tragom nevolja s rodom" moderatorica Brigita Miloš.


Sudionice radionica i čitateljskih večeri ne plaćaju ulaznicu na izložbu. Kustosica Irena Bekić posjetitelje će kroz izložbu voditi u subotu 12. i 19. ožujka te nedjelju 13. i 20. ožujka od 12 sati.


Upravo zahvaljujući ovom projektu na Golom otoku postavljena je spomen ploča zatvorenicama! Više od 850 ženskih imena dostupno je na popisima zatvorenika, ali do sada o specifičnostima njihova trpljenja nije bilo riječi u javnom prostoru. A i u ovom slučaju riječ je o više od 850 obitelji koja u svom obiteljskom sjećanju, vjerojatno šutke, nose traumu logorskog postojanja. 


Dok šutimo, ništa nismo osvijestile, vjeruje Andreja Kulunčić - više poslušajte u razgovoru:

Nije važno čija je patnja veća, važno je osvijestiti da postoje njeni različiti oblici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.